5G и COVID-19: Телекомите вече страдат от конспирацията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
195

© Pexels.com

Няколко от кулите на мобилните оператори във Великобритания бяха подпалени, а инженери на компаниите са били подложени на тормоз на фона на разпространението на конспиративните теории, които свързват 5G технологиите с пандемията от коронавирус.

Четири от мачтите на Vodafone са атакувани в последните 24 часа, заяви говорител на мобилния оператор пред CNBC.

Не е ясно дали засегнатите обекти са използвани за 5G сигнал.

В интернет миналата седмица се появи видео, на което се виждат как в град Бирмингам палят такава мачта. От EE обявиха, че инженерите на компанията проучват причината за разразилия се огън, добавяйки, че “вероятно” това е палеж и че ако това е така, компанията ще си сътрудничи с полицията за откриване на виновниците.

Пострадалата мачта не е била кула за 5G.
“Този обект обслужваше хиляди хора в района на Бирмингам, предоставяйки важна 2G, 3G и 4G свързаност от много години,” е заявил говорител на EE. “Ще се опитаме да възстановим пълното покритие, но пораженията от пожара са значителни.”

Междувременно, в Twitter се появи клип на жена, която обижда телекомуникационни инженери, които полагат оптични кабели за 5G. Жената ги пита защо работят и твърди, че технологията “убива хора.”

Във Facebook има множество постове, в които се твърди, че пандемията от коронавирус е причинена от 5G – петото поколение на мобилния интернет.

Много от твърденията се обединяват около идеята, че вирусът е тръгнал от Ухан, защото китайският град е изградил 5G мрежа през миналата година.
Някои знаменитости си навлякоха критики заради това, че дават популярност на подобни твърдения. Аманда Холдън, която е съдия в популярно телевизионно предаване във Великобритания, сподели в Twitter петиция с призив 5G да бъде забранена.

Съобщението й впоследствие беше изтрито. Американският актьор Уди Харелсън писа за конспиративната теория в Instagram, заявявайки, че “много от моите приятели говорят за отрицателните ефекти от 5G.”

Няма обаче доказателства в подкрепа на тези възгледи. Според британската благотворителна организация Full Fact, която се занимава с проверка на факти, има много засегнати от болестта места, където все още няма 5G инфраструктура. Иранq например, няма 5G, но е сред най-силно засегнатите страни.

Социалните медии са подложени на критики

През уикенда британският министър Майкъл Гоув определи конспиративните теории за 5G като “опасни глупости.” Според директора на Националната здравна служба на Англия Стивън Поуис това са “най-лошият тип фалшиви новини.”

“Отвратен съм от това, че хората посягат на тази инфраструктура, от която имаме нужда, за да реагираме в тази извънредна ситуация,” казва Поуис. “Това са абсолютни глупости.”

Министърът на културата на Великобритания Оливър Даудън ще се срещне със социални медии тази седмица, за да бъде обсъдено разпространението на дезинформация относно 5G и COVID-19.

“Получихме сигнали за нанесени поражения на телефонни кули и тормоз на служители на телекоми, вдъхновени от конспиративни теории, които циркулират онлайн. Отговорните за тези неща ще понесат пълната тежест на закона”.

Шефът на Vodafone за Великобритания Ник Джефри заклейми атаките срещу инфраструктурата на телекомите, наричайки разпространяващите се онлайн истории, които свързват коронавируса с 5G, “напълно безпочвени.”

Подобно на предишните клетъчни мрежи, 5G разчита на радиовълните, които са част от електромагнитния спектър. Има опасения обаче, че тази електромагнитна радиация може да крие рискове за здравето.

Радиовълните обаче са нейонизиращи, което означава, че не разполагат с енергията да местят електрони от атоми или молекули, т.е. те не увреждат ДНК в клетките ни.
profit.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!