54% от бизнес лидерите в Европа виждат в Brexit заплаха, 39% – възможност Достъпът до единен пазар е приоритет номер едно за европейските фирми

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
118

Снимка: Архив, Ройтерс
По-голямата част от бизнес лидерите в Европа виждат Brexit (излизането на Великобритания от ЕС) като заплаха за своя бизнес, като някои от тях дори преосмилят плановете си за инвестиции в Обединеното кралство, показва ново изследване, публикувано в британския вестник Independent.
Изследване сред 700 бизнес лидери в Европа, проведено от European Business Awards (Европейски бизнес награди) за компанията RSM, показва, че 54% от анкетираните смятат, че Brexit носи заплаха в сравнение с 39 на сто, които виждат в него възможност.
В същото време една четвърт от участниците признават, че възнамеряват да променят инвестиционните си планове във Великобритания заради решението на страната да напусне Европейския съюз (ЕС).
„Решението на кралството да напусне блока е предизвикателство за компаниите в Европа, като много от тях изпитват несигурност за това как вотът на Острова ще рефлектира върху тях“, коментира Ананд Селвариян, регионален лидер за Европа в RSM International.
По думите му изключително важно е в период на несигурност бизнесът да се фокусира върху подготовката за бъдещето на база нововъзникващи факти, а не да се парализира от безбройните апокалиптични теории.
„Търговията ще продължи и предприятията трябва бързо да отговарят на променящата се политическа и икономическа среда“, заяви той.
Докато британският премиер Тереза Мей се подготвя да обяви плановете на страната за Brexit, европейските фирми с операции във Великобритания призовават двете страни в диалога да постигнат споразумение за единния пазар.
Достъпът до единен пазар е приоритет номер едно за европейските фирми, които оперират на Острова. На второ място са данъчните стимули и свободното движение на работна ръка, показва изследването.
Като цяло анкетата, проведена преди и след референдума, показва, че европейският бизнес вярва, че Великобритания ще стане по-малко привлекателно място за бизнес при напускане на ЕС.
„За да не се стигне до сбъдване на пророчеството, британското правителство трябва да постигне споразумение с ЕС колкото е възможно по-скоро“, заяви Адриън Трип, изпълнителен директор на European Business Awards.
По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!