44,6% българчета живеят в риск от бедност, сочат данни на НСИ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
781

Почти всяко второ дете в България живее в риск от бедност, а 340 000 са бедни според Националния статистически институт.

Данните цитираха представители на Национална мрежа за децата по време на представянето в Русе на инициативата “Приеми дете. Създай бъдеще” в подкрепа на приемната грижа. В дискусията се включиха медии, неправителствени организации и структури на Агенцията за социално подпомагане от градовете Русе и Разград.
Според данни на Агенцията за социално подпомагане децата в социални домове към края на 2011 г. наброяват 6226. Само бебетата, настанени в домове за медико-социални грижи за деца са 2508. С услугата Приемна грижа ще се преодолее един от основните проблеми на децата в интституции – физическото и интелектуалното им изоставане.
Изследване на румънска организация от 2009 г. показва, че на всеки 2,6 месеца, прекарани в социален дом, децата изостават с един месец от своето физическо развитие.
По време на дискусията стана ясно, че в област Русе приемните семейства са 15, докато децата, нуждаещи се от приемна грижа са 104 и са настанени в 6 институции на територията на общината. За град Разград данните показват, че приемните семейства са 23, като в тях са настанени 25 деца, а повече от 40 деца от социални домове очакват своите приемни родители.
В рамките на “Приеми дете. Създай бъдеще” първите 100 утвърдени приемни семейства, кандидатствали през 2012 г. и приели в дома си дете, лишено от родителски грижи, ще получават допълнителна финансова помощ от Мобилтел. Подкрепата ще бъде в размер на 100 лева месечно в продължение на една година за покриване на част от разходите. Приемните родители на две деца или дете с увреждания ще получават двойна надбавка.
Желаещите да станат приемни родители по проекта могат да подават своите заявления в дирекция “Социално подпомагане” в съответното населено място.
Над 60 кандидати са заявили желание до момента да станат приемни родители. Ако преминат успешно процеса по одобрение и при тях бъде настанено дете, те ще получат финансова помощ от М-Тел в рамките на една година.
Партньори на програмата са Национална мрежа за децата, Български дарителски форум, Министерство на труда и социалната политика и Държавна агенция за закрила на детето.
Посланик на добра воля на “Приеми дете. Създай бъдеще” е детска формация “Бон-Бон”, които посветиха на инициативата своята песен “Химн на децата” и заснеха специален клип към нея.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!