35% от доходите на лондончани отиват за наема на жилище

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
453

Това е най-високият дял в страната, докато средното равнище в Англия е 26%, сочат официални данни

Снимка: Ayesha Kazim/Bloomberg

Лондон остава слабото звено във Великобритания от гледна точка на достъпност на жилищата дори след петгодишен период на подобрение, в който доходите наваксаха ръста на наемите, сочат официални данни, цитирани от Financial Times.

Жилищните разходи са съставлявали 35% от доходите на наемателите в британската столица в годината до март 2022 г., сочат данни на Националната статистическа служба. Това е единствената област във Великобритания със съотношение между наемите и доходите над 30%, прага, отвъд който според статистическата служба наемите стават недостъпни.

Данните са тревожни, защото цените на наемите в Лондон вече са най-високите във Великобритания със средно 1450 паунда на месец. Те са нараснали с рекорден темп тази година, след като останаха почти непроменени през последните четири години, създавайки нов натиск върху достъпността.

Предишната връхна точка в проблема с наемите в Лондон беше достигната през 2017 г., когато съотношението между цените на наемите и заплатите достигна 50,3%. Но новите данни показват, че то остава 46% за най-бедните домакинства в британската столица.

За сметка на това наемателите на частни жилища в Англия са харчили средно 26% от доходите си за наем въз основа на средните доходи на домакинствата и средните цени на наемите в 12-те месеца до края на март миналата година. В Уелс цифрата е 23%, а в Северна Ирландия е 25%.

Британската статистическа служба съобщи, че според отделни данни цените на жилищата нарастват по-бързо от доходите и инфлацията във Великобритания от 2013 г. насам, до допълни, че „няма толкова ясен модел за наемите на частни жилища и доходите на домакинствата, живеещи в частно жилище под наем“.

Цените на наемите в Лондон намаляваха през по-голямата част от 2018 до 2021 г. и останаха почти непроменени през 2019 г., но започнаха да растат с ускорен темп от средата на 2022 г.

Отделни данни на статистиката, публикувани миналата седмица, показаха, че средните наеми във Великобритания са нараснали с годишен темп от 5,7%, а в Лондон регистрираното повишение е с 6,2 на сто, най-високото от началото на воденето на статистика за британската столица от януари 2006 г.

„Великобритания е изправена пред ускоряване на кризата с достъпните места за настаняване, особено в Лондон“, коментира Виктория Сколар, ръководител на отдела за инвестиции в компанията Interactive Investor.

Редовно допитване на британската статистика, публикувано в петък, установи, че 43% от анкетираните са заявили, че е трудно да си позволят наем или плащания по ипотечен кредит спрямо 30 на сто през октомври м. г.

Мартин Бек, икономически консултант в EY Item Club, отбелязва, че ръстът на номиналните заплати е подкрепял доходите през миналата година, но допълва, че „младите хора, чиито заплати растат относително бавно през последните години и които е по-вероятно да живеят под наем, са преживели спад на достъпността“.

Наемите растат отчасти заради повишеното търсене, тъй като резкият ръст на разходите по ипотечните кредити прави закупуването на имот недостъпно за мнозина, особено за купувачите на първо жилище. Собствениците на имоти, от своя страна, прехвърлят нарасналите си разходи за обслужване на жилищния си заем на наемателите.

Андрю Уишарт, икономист в Capital Economics, коментира, че предлагането се е свило и защото „силно задлъжнели собственици на имоти“ са били принудени да продадат някои от имотите си, когато са рефинансирали. Слабата възвръщаемост от имоти под наем също отказва собственици на имоти да купуват нови апартаменти.

Според Том Бил, ръководител на отдела за жилищни анализи в Knight Frank, друг фактор, който тласка наемите нагоре, е решението на правителството да обремени собствениците на имоти с допълнителна бюрокрация и данъци през последното десетилетие, тъй като това било „политически целесъобразно“.

Той не очаква несъответствието между търсенето и предлагането да свърши скоро, а това ще запаси натиска към повишение на наемите в средносрочен план.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!