3 май е световен ден на свободата на печата

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
209

На 3 май се отбелязва Световния ден на свободата на печата.В годишния си доклад за свободата в света през 2013 г. американската неправителствена организация Фридъм хаус написа за България: Корупцията и организираната престъпност остават сериозен проблем.


България беше поставена на 75-то място от 176 страни в света в Индекса за възприятието на корупцията на Трансперънси интернешънъл. Българските медии станаха по-уязвими към политически и икономически натиск, след като някои чуждестранни медийни компании се оттеглиха от изпадналия в трудно положение пазар и местната собственост на медиите стана по-концентрирана. Макар държавните медии като цяло да предлагат балансирано отразяване на събитията, неефективното законодателство ги излага на политическо влияние.

Журналисти продължаваха да бъдат обект на заплахи за насилие през 2012 г. Колата на криминалната репортерка Лидия Павлова, която беше обект на множество заплахи и атаки в миналото, беше подпалена през май. През юли кореспондентът във Варна на български вестник Спас Спасов получи заплашително съобщение, вероятно свързано с разследването му на строителен проект. Правителството не ограничава достъпа до интернет, отбелязва Фридъм Хаус.

През 1993 година Общото събрание на ООН обяви 3 май като Световен ден на свободата на печата (World Press Freedom Day). Това решение е резултат от Генералната конференция на ЮНЕСКО, която в резолюция от 1991 година “относно насърчаване на свободата на печата в света” е признала, че свободната, плуралистична и независима преса е основен елемент на всяко демократично общество. Генералната конференция предаде на Общото събрание, изразено от държавите членки на ЮНЕСКО, желанието да обяви 3 май като “Световен ден на свободата на печата”. /БГНЕС

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!