3 години затвор за руснак, написал виц за Путин и Шойгу

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
44

Критиците обвиняват Кремъл, че се връща към терора в съветски стил

Снимка: БГНЕС

Мъж е изправен пред угрозата да лежи до три години в затвор в Русия заради шеги за войната в Украйна. Критиците обвиняват Кремъл, че се връща към терора в съветски стил.

Василий Болшаков е бил повален на земята от въоръжена полиция, която нахлула в дома му в района на Рязан, твърди съпругата му пред правозащитната група OVD-Info. Той е обвинен в “дискредитация” на руската армия.

Шегата, която разгневи официални лица, била за измислен разговор между президента Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу след оттеглянето на руските сили от град Херсон. Болшаков публикува вица във VK, руската версия на Facebook.

“Сергей, защо се оттегляме от Херсон?” – пита Путин. “Володя (съкратено от Владимир), ти сам нареди освобождаването на Украйна от фашистите и нацистите”, отговаря Шойгу.

Градът беше освободен от руска окупация през ноември, седмици след като Путин се закле, че ще бъде част от Русия “завинаги”.

Кремъл предприе по-строги мерки срещу недоволството, след като Русия нахлу в Украйна. Опозиционери бяха осъдени на до осем години и половина затвор за критики към войната, включително в социалните медии.

Владимир Кара-Мурза, виден опозиционен активист, е изправен пред до 25 години затвор по обвинения в държавна измяна, след като говори срещу войната в Съединените щати миналия март. Той беше арестуван, когато се върна в Русия месец по-късно, когато се опита да ръководи антивоенни протести. Процесът срещу него започна при закрити врати в Москва в понеделник.

“Върнахме се към сталинските времена, към огромните сталински присъди”, казва Вадим Прохоров, един от неговите адвокати, пред The Times. “Властите искат да уредят всичко с бърза скорост.” Следващото съдебно заседание е в четвъртък.

Дългогодишен критик на Кремъл, 41-годишният Кара-Мурза преживя две отравяния, за които обвини специалните служби на Путин. Той е завършил Кеймбридж и има двойно британско-руско гражданство.

OVD-Info съобщи за по-малко известни случаи, включително руски съд, който заплаши да отнеме 13-годишно момиче от баща й, след като тя нарисува антивоенна картина по време на урок по изобразително изкуство в училище.

Алексей Москалев и дъщеря му Маша привлякоха вниманието на полицията миналия април, когато тя нарисува жена, приютяваща дете от летящи ракети, заедно с украински и руски знамена.

Тя е докладвана от директора, а няколко дни по-късно е посетена в училище от офицери от службата за сигурност на ФСБ. Дни по-късно баща й беше обвинен в “дискредитиране” на руската армия след антивоенен коментар, който направи в социалните медии. През декември срещу него е образувано наказателно дело и Маша е настанена в сиропиталище.

В Москва има малко явни признаци, че страната води война срещу Украйна, но Кремъл е уплашен от поредица от трансгранични атаки, включително украински боен дрон, който се приближи на 65 мили от столицата миналия месец.

Имаше гняв относно изсичането на горите в поне три зелени зони на града, за да се освободи място за системите за противовъздушна отбрана S-400. Уебсайтът Insider цитира местен полицай, който казва: “Шокирани сме, но знаете откъде идват подобни заповеди.”

Системи за противовъздушна отбрана са монтирани и на покривите на правителствени и военни сгради в Москва, както и в резиденциите на Путин.

По публикацията работи: Нели Христова
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!