3,5% от чуждите туристи в Турция са българи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
473

Близо 3,5% от чуждестранните туристи, които са почивали през юни в Турция, са българи.

Това сочат официалните данни на турското министерство на културата и туризма. През първия месец от активния летен туристически сезон страната е била посетена от близо 120 хил. българи, което ги прави петата най-голяма чуждестранна група. В сравнение с миналата година обаче е отчетен лек спад. През юни 2009 г. в Турция са почивали малко над 121 хил. българи.

Според данните на министерството през първото шестмесечие на тази година в страната е имало 624 хил. туристи от България, което е дял от 3,52% от всички чужди гости. Статистиката обаче отчита годишен спад от 2% за полугодието.

И през първите шест месеца на годината най-много чужди туристи в Турция са дошли от Германия. Те са били близо 1,7 млн. души, което е сходно с миналогодишния брой. На второ място са били руснаците- малко над 1,2 млн. души, което е ръст от 25 на годишна база. Според данните на министерството през юни руските туристи вече излизат на първо място по посещения. През месеца, когато официално беше въведен и безвизов режим, в страната са били 578 хил. руснаци или 16% от всички чужденци. 

От статистиката се вижда и силно влияние на конфликта между Турция и Израел след инцидента с пътуващата флотилия за Газа. През юни спадът на израелските туристи е с рекордните 90,4%. През месеца в страната са почивали 2600 граждани на Израел при 27 хил. година по-рано.

Статистиката на турското министерство показва, че няма промяна в най-предпочитаните дестинации в страната. Най-много посещение от чуждестранни туристи през юни е имало в района на Анталия. На второ място е областта Мугла, в чиито граници попадат курортите Мармарис и Бодрум. В най-предпочитаните дестинации е и Истанбул, който е обявен за европейска столица на културата за 2010 г. 

Според информацията на министерството за първото шестмесечие Турция отчита близо 10% ръст на чуждестранните туристи. Очакванията на местната асоциация на хотелиерите е той да достигне над 15 на сто до края на годината. Европейските консултантски компании GfK и „Евромонитор“ пък поставиха Турция в дестинациите, които ще отчетат най-голямо увеличение през 2010 г.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!