3.5 млн. британци страдат от “дълъг ковид”, предимно млади

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
590

Има риск от поколение, което ще остане с хронични здравословни проблеми

Снимка: БГНЕС
Великобритания заяви, че около 6,2% от пълнолетното население на страната, или 3,5 милиона души, страдат от последици след прекаран коронавирус.

Управлението на Националната статистическа служба съобщи, че 6 от всеки 10 от анкетираните, които са заявили, че са засегнати от “дълъг ковид”, казват че болестта е навредила на общото им благосъстояние, а половината от тези анкетирани твърдят, че им е трудно да изпълняват работните си задължения.

Цифрата е внушителна, като се има предвид, че по данни на Worldometer във Великобритания от началото на пандемията са регистирирани малко над 5.5 млн. случая на ковид.

Тези данни показват дългосрочното икономическо и социално въздействие на вируса, който за пръв път удари Великобритания в началото на 2020 г. Министър-председателят Борис Джонсън махна повечето ограничения против разпространението на инфекцията тази седмица, въпреки факта, че броят на новите случаи нараства с най-бързите темпове, откакто правителството е наредило третия национален локдаун този януари.

“Открихме, че повечето от хората, които са докладвали, че имат “дълъг ковид”, са съобщили и за трайни негативни ефекти”, каза Тим Уизард, главен научен сътрудник в ONS, в своето изявление в сряда.

“Необходима е повече работа, за да разграничим последиците от дългия Covid и множество странични фактори като възраст, пол или увреждане”.

Няма общоприета дефиниция за дългия ковид. По-рано тази седмица правителството, заедно с Националния институт за медицински изследвания, започна проучване за разработката на нови инструменти за диагностика и лечение.

“Дългият ковид може да има тежки и изтощителни дългосрочни последствия за хиляди хора в цяла Великобритания, което може да направи всекидневния живот е изключително труден за пострадалите”, заяви министърът на здравеопазването Саджид Джавид по-рано тази седмица.

Дългият Ковид е по-разпространен в слабо развитите райони. Възрастта е друг важен фактор, тъй като при хората под 50-годишна възраст има по-висок риск от трайни последици от болестта.

Това ще навреди на по-голям брой млади хора, които са частта от населението, която все още не е преминала пълна ваксинация срещу вируса. Това може да влоши недостига на персонал, от който се оплакват хотелските фирми, което понякога ги принуждава да прекратят бизнеса си.

Повече от 120 учени предупредиха за рисковете от правителствения план в писмо за медицинско списание “Lancet” на 7 юли, заявявайки, че ситуацията “рискува да създаде поколение, което ще остане с хронични здравословни проблеми и увреждания, личните и икономически последици, от които може да се усещат в продължение на десетилетия”.

По публикацията работи: Анисия Иванова

dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!