24 командоси убили Бин Ладен, той стрелял по тях

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
687

Американски служител каза, че Осама бин Ладен започнал да стреля по военноморските тюлени, които щурмували къщата му в пакистанския град Аботабад, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Войниците от американските спецчасти отвърнали с прецизна стрелба, поразявайки лидера на Ал Каида, заяви служителят, пожелал анонимност.

По думите му 24 командоси с очила за нощно виждане се промъкнали в ограденото с висок зид имение, като се спуснали по въжета от хеликоптери “Чинук”. Бин Ладен бил убит в края на операцията, продължила близо 40 минути.
Тюлените взели тялото на терориста и предали на пакистанските власти останалите задържани лица, посочи АП.

Както по-рано стана ясно, Осама е бил убит с един куршум в главата.

Съветникът по контратероризъм на президента Барак Обама Джон Бренън заяви, че Белият дом все още не е взел решение дали да разпространи фотографски доказателства, че Бин Ладен е мъртъв. Бренън добави, че правителството ще направи всичко възможно да не допусне някой да оспорва факта, че лидерът на Ал Каида е ликвидиран в престрелка с американски военни в Пакистан. По думите на президентския съветник едно от съображенията, свързани с разпространението на снимков материал за мъртвия Бин Ладен, е потенциалната опасност от компрометиране на подобни операции и на разузнавателни източници в бъдеще.

Вече беше съобщено, че ДНК-тест почти на 100% потвърждава, че е убит именно терористът.

Бренан разказа още, че жената, убита при операцията за ликвидирането на Бин Ладен, е една от съпругите му. Съдейки по разположението на тялото й , тя е била използвана като човешки щит, но не е ясно дали сама е застанала на огневата линия или е била поставена там от Бин Ладен или сина му, за да им послужи като прикритие.

От САЩ съобщиха, че тялото му е било погребано в морето, след като на борда на американски самолетоносач е извършен мюсюлмански ритуал. Мюсюлмани обаче коментираха, че такова погребение е неприемливо.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви междувременно, че след смъртта на лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен светът е по-добро и по-безопасно място.
На церемония в Белия дом той подчерта, че днешният ден е добър за страната и че САЩ са спазили ангажимента си да направят така, че справедливостта да възтържествува, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Президентът похвали хората, които се събраха спонтанно пред Белия дом и в Ню Йорк, за да отпразнуват ликвидирането на Бин Ладен, изтъквайки, че това е проява на истинския дух и патриотизъм на Америка.

Американското правителство не планира да повиши нивото на опасност от терористични нападения в САЩ след ликвидирането на Осама бин Ладен, заяви междувременно министърът по вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано, цитирана от Асошиейтед прес.  Нивото на опасност ще бъде увеличено само когато американското правителство разполага със специална или надеждна информация, която може да сподели с американската общественост, подчерта Наполитано.

На някои места в страната обаче, включително в метрото на Ню Йорк, са затегнати мерките за сигурност заради опасения от потенциални ответни нападения. Наполитано отбеляза, че страната остава изключително бдителна, а в САЩ сега е по-безопасно отколкото на 11 септември 2001 г., защото Бин Ладен е мъртъв.

В същото време координаторът на Европейския съюз за борбата с тероризма Жил дьо Керков заяви, че се надява убийството на Осама бин Ладен да увеличи шансовете за преизбиране на американския президент, съобщи ДПА. Обама се готви за кандидатпрезидентската кампания през 2012 г., но след загубата на неговата Демократическа партия на междинните избори за Конгрес миналата година шансовете му за втори мандат намаляха значително.
“Надявам се, че това, което се случи току-що, ще му помогне да бъде преизбран”, каза Дьо Керков.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!