23% от британците няма да се отопляват през зимата

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
248

Родителите да избират между отоплението или хранят децата си

Снимка: архив, БГНЕС

Във Великобритания ново проучване показва, че заради космически растящите цени на енергията близо четвърт от британците няма да се отопляват през зимата. Опозицията нарече данните “национален скандал”.

Проучването на компанията SavantaComRes показва, че 23% от анкетираните няма да включат отоплението си през зимата, предаде кореспондентът на БНР.
Този процент е още по-висок, когато става дума за семейства с деца под 18 години.

Около 70% са заявили, че ще включат радиаторите си, но с ограничено ползване, а 11% смятат да вземат заем, за да покрият сметките си.

Интересен момент е, че проучването е било направено малко преди енергийният регулатор Ofgem да обяви 80-процентното увеличение на тавана за годишните енергийни сметки.

Либерадемократите, които поръчаха проучването, призовават новия премиер, който най-вероятно ще бъде Лиз Тръс, за нови ангажименти за справяне с кризата с поскъпването на живота.

Кристин Джардин заяви, че “семейства и пенсионери в цялата страна вземат сърцераздирателни решения, защото правителството не го е грижа“.

“Това е национален скандал, защото родителите трябва да избират между отоплението на домовете си или изхранването на децата си”, допълни Джардин, цитирана от “Гардиън”.

Либералдемократите настояват за допълнително облагане на нефтените и газовите компании за осигуряване на частично финансиране за замразяването на тавана на сметките.

По публикацията работи: Елка Василева
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!