21 години след еуфорията от Десети ноември

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
501

На тази дата преди 21 г. на пленум на ЦК на БКП е свален от власт генералният секретар на партията и председател на Държавния съвет на Народна република България Тодор Живков.

Той управлява еднолично 33 години. На негово място е избран Петър Младенов.
Със свалянето на Живков започват политическите промени в страната и прехода на България към демокрация и пазарна икономика, припомнят БГНЕС и КРОСС.

Седмица след решението на Политбюро на площад „Александър Невски“ в София бе първият митинг на опозицията – площадът „почерня“ от народ. Ден преди това БКП организира митинг в подкрепа на промените и „преустройството“. След няколко седмици на митинги, шествия и демонстрации се стига до създаването на СДС, свикването на Кръглата маса, отмяната на член първи от действащата тогава Конституция, който регламентира ръководната роля на БКП, до преименуването на комунистическата партия в БСП. Възстановява се и свободната преса.

През юни 1990 г. в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори след 45 години тоталитарна система.
Тодор Живков умира на 5 август 1998 г., без да бъде осъден за престъпленията, които са извършени по време на управлението му.

Никога не съм била партиен секретар, била съм редови член, както партията беше държавата, а държавата – партията, коментира председателят на парламента Цецка Цачева по bTV. „Не беше за вярване. Бяхме се събрали приятели, впечатлени от новината за падането на Берлинската стена“, спомни си Цачева.
Преди 21 години тя не повярвала, че Живков е паднал от власт. По телевизията обаче всички видели знаменитата му реч. Цачева допълни, че падането на Живков се усещало няколко дни по-рано по страниците на руската преса.

Драмата на съвременния живот е, че зад тези понятия „дясно“ и „ляво“ няма принцип, а само една злободневна методика как да се доберем до властта, коментира и историкът проф. Андрей Пантев, депутат от БСП. По думите му за 21 години са се променили взаимоотношенията, идеята, че има само една истина, идеята, че има само една част от хора, които решават кое е добро или лошо, идеята за непроменимост, за една постоянна социална идентичност и че не всичко е обречено.

Няма сфера, в която да няма промяна от 10 ноември 1989 г. насам, смята лидерът на ДСБ-София Атанас Атанасов. „В областта на човешките права и свободи, в крайна сметка много хора забравиха, че за един виц се отиваше в затвора. Едно от най-големите постижения на промените в България е това, че българите поучиха право да пътуват навсякъде по света и да се реализират, където искат“, добави Атанасов, който е бивш депутат.

„Падането на Тодор Живков беляза края на комунизма и на тоталитарната система в България. Това беше не само основната цел, но това беше най-голямото събитие, което се е случвало в новата българска история“, коментира бившият депутат Емил Кошлуков – един от най-изявените „бунтари“ след 10 ноември.
„След 45 г. комунизъм и диктатура, ние за няколко месеца постигнахме свободата. Задачата на СДС, както беше формулирана и както хората искаха, беше премахване на БКП и на комунизма. Горе-долу стана“, добави той.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!