Автомобили без водачи могат да се появят по магистралите в Обединеното кралство до 2026 г., според министъра на транспорта

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
56

 

Автомобили без водачи биха могли да се движат по някои от магистралите в Обединеното кралство до края на 2026 г., според изявление на министъра на транспорта пред BBC. Марк Харпър съобщи, че се очаква собствениците на такива автомобили да могат да пътуват, без да се налага да следят пътя до края на текущата година.

Правителството на Обединеното кралство миналия месец обяви планове за ново законодателство, което да улесни въвеждането на автоматизирано шофиране на пътищата в страната. Въпреки това, критиците изразяват притеснения, че прибързаното въвеждане на технологията, ако тя не е напълно готова, може да доведе до сериозни пътни инциденти.

Г-н Харпър, говорейки пред програмата Today на BBC Radio 4, сподели, че е виждал технологията в действие в Калифорния и подчерта важността на увереността на хората в безопасността на системата. “Законодателството вече се обсъжда в парламента, и се надяваме да го приемем до края на 2024 г.”, добави той.

“Вероятно най-рано през 2026 г. ще започнем да виждаме автомобили с пълни възможности за автономно управление на пазара”, заяви министърът. Той подчерта, че технологията ще бъде въведена постепенно и ще зависи от желанието на хората да я използват.

“Около 88% от пътните инциденти се дължат на грешки на водачите”, добави Харпър, подчертавайки потенциала на автономните автомобили да подобрят безопасността на пътищата не само за шофьорите и пътниците, но и за други участници в движението като пешеходци и велосипедисти.

Въпреки че напълно автоматизираните превозни средства вече са изминали милиони километри по пътищата в САЩ и Китай, Обединеното кралство подхожда предпазливо към тяхното въвеждане. Някои модели автомобили вече предлагат технология за подпомагане на водача, която позволява поддържане на позицията на превозното средство в съответствие с околния трафик и да го държи в дясната лента, но шофьорът все още трябва да бъде внимателен и с ръце на волана.

Ford Mustang Mach E е единственият модел в Обединеното кралство, който позволява на шофьорите да свалят ръцете си от волана на определени участъци от магистрали в Англия, Уелс и Шотландия, но производителят подчертава, че водачите все още трябва да следят пътя.

В отговор на въпрос от гост-редактора на програмата на BBC Radio 4 Today Джеймс Мей дали автономен автомобил, който го връща от кръчмата, е реалност, директорът на Ford BlueCruise Чарлз Нолан коментира, че технологията все още не е на този етап. “Има още много работа по развитието на технологията, софтуера и регулациите”, каза той, добавяйки, че и приемането от клиентите, както и способността за плащане, също трябва да се развият.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!