+18.6% за БВП на Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
197

БВП на Великобритания се повиши с 18.6% през юли от нивото си през април на тази година, но остана с 11.7% под нивата си отпреди пандемията, наблюдавани през февруари.

 

Излизането на страната от мерките за блокиране и възобновяване на работата на заведенията и ресторанти през последните месеци означаваше, че активността в сектора за настаняване и хранителни услуги нарасна със 140.8% на месечна база през юли.

Икономиката на Обединеното кралство е нараснала с 6.6% през юли на месечна база, според първоначалните оценки, публикувани в петък, след като икономиката се възстанови от резкия спад, причинен от предизвиканите от коронавирус мерки за блокиране.

Регистрираният ръст на БВП през юли (брутен вътрешен продукт) беше в голяма степен в съответствие с очакванията, като икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха месечно нарастване от 6.7%, след ръста от 8.7% през юни и 2.4% през май. Това се случи след рекордното свиване от 20% през април.

Данните от Службата за национална статистика (ONS) в петък показват спад от 11.7% в сравнение със същия период на миналата година, малко под очакванията за свиване от 11.4%.

„Въпреки че продължава стабилно по пътя към възстановяване, икономиката на Обединеното кралство все още трябва да компенсира почти половината от БВП, загубен от началото на пандемията“, заяви в изявление в петък директорът на икономическата статистика на ONS Дарън Морган.

БВП на Великобритания през юли беше с 18.6% по-висок от нивото си през април 2020 г., но остана с 11.7% под нивата преди пандемията, наблюдавани през февруари.

Томас Пю, британски икономист в Capital Economics, заяви, че докато растежът през юли се забави леко от предходния месец, той все пак посочва, че рекордно отрицателният темп на растеж на БВП през второто тримесечие ще бъде последван от рекорден положителен темп през третото. БВП на Великобритания се сви с 20.4% през второто тримесечие на 2020 г./Инфосток

„Въпреки това, юли вероятно беше последното от големите стъпки в активността и пълното възстановяване вероятно ще бъде постигнато едва в началото на 2022 г., поради което смятаме, че Банката на Англия все още ще разшири количествените облекчения с още 250 милиарда паунда”, прогнозира Пю.

Излизането на страната от мерките за блокиране и възобновяване работата на заведенията и ресторантите през последните месеци означава, че активността в сектора за настаняване и хранителни услуги нараства със 140.8% на месечна база през юли, което помага на общия обем на услугите да се увеличи с 6.1%.
economynews.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!