145 години от Шипченската епопея

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
45

Снимка БГНЕС

Паметникът на връх Шипка

145-ата годишнина от Шипченската епопея отбелязваме днес. Кулминацията на тържествата е край Паметника на свободата на връх “Шипка”. Те са под патронажа на президента Румен Радев. Официални гости на днешните чествания ще бъдат вицепрезидентът Илияна Йотова и служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

В тържествата тази година организаторите насочват вниманието към българската армия и военната професия. Програмата ще започне в 10:00 часа с военни демонстрации и представяне на националната кампания „Бъди войник” на Шипка. На паркинга на върха ще си дадат среща випуски от български военни училища по повод присвояването на първо офицерско звание. Ще бъдат представени основни военни формирования от видовете въоръжени сили с показ на въоръжение и техника и ще бъде предоставена актуална информация за интересуващите се от военна кариера.

В тържествената програма са включени и две възстановки, дело на членовете на Национално дружество (НД) „Традиция“. Гостите ще имат възможност да видят представяне на речта на цар Борис III при откриването на Паметника на свободата, както и възстановка на първия ден от битката при Орлово гнездо, пресъздадена от почти 350 души от дружеството.

В 11:30 ще се състои церемония по поднасяне на венци и цветя при каменните барелефи под Паметника на свободата с участието на един от символите на страната ни – Националната гвардейска част.

Ще бъде представена и фотодокументалната изложба „Випуските на свободата – Шипченски, Орловски, Бузлуджански, Шейновски, Опълченски…“. Тя ще бъде открита от министър Димитър Стоянов, съобщиха от Министерството на отбраната. Изложбата съдържа богат снимков материал и факсимилета на множество документи и е организирана от Национален парк-музей (НПМ) „Шипка – Бузлуджа“, със съдействието на „Държавен военноисторически архив“ – Велико Търново.

Експозицията в Паметника на свободата ще отвори врати за посещения след края на тържествената програма и ще остане отворена до 19:00 часа, а входът ще бъде безплатен, информират от НПМ „Шипка – Бузлуджа“.

Тържествените чествания на Шипченската епопея се организират за единадесета поредна година в чест на загиналите за свободата на България в епичните августовски боеве на връх Шипка през 1877 година. Инициативите започнаха от 15 август и ще продължат до 26 август, а началото на кулминацията на празненствата постави тържествената заря проверка, състояла се вчера в Габрово.
offnews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!