100 дни до Brexit: Тревогите на бизнеса ескалират

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
423

Според гуверньора на британската централна банка ефектът от твърдия Brexit ще е сравним с този от Петролната криза от 1973 г.
Снимка: Maxpixel
До определената за Brexit дата – 29 март 2019 г. – остават само 100 дни, а предупреждения относно излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз валят както от бизнеса, така и от депутатите.

Тъй като Островът е на ръба да се отцепи от Блока без споразумение за бъдещите политически и икономически отношения, много от британските компании вече се подготвят за икономическите сътресения, свързани с твърдия Brexit. Според гуверньора на английската централна банка Марк Карни излизането на Великобритания от ЕС без сделка ще е сравнимо с Петролната криза от 1973 г.

Според британските бизнес организации много от компаниите вече задействат извънредни планове за справяне с очаквания хаос покрай твърдия Brexit. Стотици хиляди фирми обаче все още изобщо не са започнали да подготвят своите стратегии. Проевропейски настроените бизнесмени пък се опасяват, че излизането на Великобритания ще отслаби западната икономика като цяло, която е подложена на заплаха заради непредвидимата политика на американския президент Доналд Тръмп, както и заради все по-агресивното поведение на Русия и Китай. Без Великобритания икономиката на ЕС ще е по-слаба, а освен това Блокът ще остане само с една държава членка, разполагаща с ядрено оръжие. Производителите на шондландско уиски, които имат най-голям дял от британския износ, призоваха британските политици бързо да намерят начин да се избегне твърд Brexit.

Политиците обаче остават разделени дали трябва да се приеме договореното с Брюксел споразумение. Редица депутати от управляващата Консервативна партия се присъединиха към тези на опозиционната Лейбъристка партия и се противопоставиха на премиера Тереза Мей за приемането на сделката с ЕС. Сега обаче водещи проевропейски настроени народни представители от Консервативната партия обявиха, че ще подадат оставки, ако правителството опита да реализира твърд Brexit.

Министрите на Мей вчера се съгласиха да започне планирането на излизането от ЕС без споразумение, тъй като според тях е почти сигурно, че на 14 януари парламентът ще гласува против договорения с Брюксел документ. Същевременно неговото съдържание не подлежи на промяна, тъй като европейските лидери не са съгласни на повече компромиси. Планът включва отпускането на допълнителни 2 млрд. паунда за различните правителствени агенции, за да наемат още хора. Освен това ще бъдат резервирани специални места на фериботите, за да се гарантира навременния внос на лекарства във Великобритания. Министърът на отбраната Гавин Уилямсън коментира, че 3500 британски военнослужещи са готови да се намесят в случай на гражданско неподчинение и недостиг на храна след твърд Brexit.

Така 100-те дни до Brexit ще са голямо предизвикателство за британските политиците – или да намерят начин да бъде ратифицирано споразумението за Brexit, или да минимизират сътресенията, до които ще доведе излизането на Великобритания от ЕС без договор за бъдещите им отношения. Най-големи обаче са притесненията на бизнеса на Острова, тъй като при твърд Brexit, той ще понесе най-големите негативи в дългосрочен план – заради понижения износ дейността на компаниите ще се свие, а това неминуемо ще доведе до съкращения на персонал и евентуални стачки.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!