Веригите магазини за дрехи се борят с планини от непродадени наличности

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
470

Те могат да ги задържат в складовете или да ги пренасочат към сайтове за препродажба

Снимка: EPA/БГНЕС

Забравете бързата или бавната мода, сега всичко е спряло. Планини от дрехи са се натрупали в магазини, разпределителни центрове, складове и дори контейнеровози през месеците на блокадата заради COVID-19. Сега, когато търговците на дребно в света отварят отново, трябва да решат как да се отърват от тях, пише Ройтерс.

Какви са основните им варианти? Да запазят стоките в складовете, да задържат продажбите, да ги продадат на компании за търговия с евтини стоки като TJ Maxx, която продава брандирани продукти с големи отстъпки, или да ги насочат към сайтове за препродажба. Никой от тях не е идеален и всички ограничават щетите.

Консултантската компания Knight Frank съобщава пред Ройтерс, че е получила запитвания за над 557 500 кв. м складови площи за краткосрочен наем във Великобритания, откакто започна пандемията през март.

Но складирането е реалистичен вариант само за вечно зелени „стоки от основна необходимост“, които не са обвързани с конкретна година и могат да бъдат продадени по-късно, след като търсенето на потребителите се възстанови. Става въпрос за дрехи като бельо, тениски, панталони чинос и класически маратонки.

Вериги магазини за дрехи като британската Next и германската Adidas съобщиха, че са складирали непродадени стоки от основна необходимост с цел да ги предложат на клиентите догодина. Но трупането на наличности е рисковано.

„Това не е като виното, което става по-хубаво с годините. Състоянието на натрупаните в складовете дрехи се влошава“, коментира Емануел Чирико, главен изпълнителен директор на PVH, която притежава брандовете Calvin Klein и Tommy Hilfiger.

В САЩ продажбите на дрехи са намалели с 89% през април спрямо същия месец на 2019 г., а продажбите на дрехи във Великобритания са спаднали с 50% спрямо март, когато обемите вече се бяха свили.

Търговците на дребно се надяват, че смекчаването на мерките за блокада ще върне купувачите в магазините, които ще пожелаят да отпушат натрупаното търсене. Но няма гаранция, че продажбите скоро ще се възстановят.

Отказ от наличности

Много магазини вероятно ще се стремят към комбинация от задържане на продажбите и продажба на наличности на компании за търговия с евтини стоки. Миксът ще зависи от апетита на потребителите, колко стоки трябва да пренасочат магазините и колко бързо трябва да освободят площи за нови колекции.
Продажбите с отстъпка в цената обикновено са по-добър вариант, защото прехвърлянето на големи наличности на играчи, продаващи на по-ниски цени, възвръща само центове от всеки вложен долар от търговците на дребно.
Компанията за търговия с евтини дрехи TJX, която започна да отваря магазините си TJ Maxx и Marshalls този месец, съобщи през май, че има „невероятни наличности“ на пазара.
Базираната във Великобритания Parker Lane Group, която помага на компании да управляват прекомерните си наличности и предоставя консултации за продажба на намалени цени, обработва най-малко двойно по-голям от обичайния си обем от над 1,5 млн. артикула на месец, казва пред Ройтерс основателят й Рафи Касарджиан.

„Някои от клиентите ни чакат търговците на дребно да отворят, за да преценят представянето им, преди да поемат ангажимент за това колко наличности искат да заличат“, отбелязва Касарджиан, имайки предвид продажбите с отстъпка в магазините и пренасочването на наличности към търговци, продаващи на по-ниски цени.

Най-лудите продажби

Може би по-доходоносно би било пренасочването на стоки към сайтове за препродажба, които вземат комисионна за продажбите, въпреки че този вариант до голяма степен е приемлив само за луксозни брандове.

Базираният в Калифорния сайт за предпродажба на луксозни стоки Tradesy откри нов бизнес отдел през април, за да се справи със скока на брандовете, стремящи се да продадат наличностите, които са складирали, след като универсалните магазини отменили поръчки за продажба на едро, съобщи главният изпълнителен директор на сайта Трейси ДиНунцио.

„Много от тези брандове ще се съживят през идните няколко месеца“, каза тя и допълни, че някои може да създадат собствена страница на Tradesy, докато други ще продават по-дискретно.

Дрехите останаха категория номер едно за намаляване на разходите сред американските потребители, участвали в допитване на Coresight Research на 20 май. Магазините за търговия със стоки от неосновна необходимост трябва да отворят отново врати на 8 юни в Ню Йорк и на 15 юни във Великобритания.

Дори някои купувачи обмислят бърза печалба, като използват сайтове за препродажба.

„Ще станем свидетели на най-лудите продажби“, казва Мелиса Макавой, основател на компанията за събития Luxury Experience & Co, която живее в звездното предградие на Лос Анджелис Калабасас.

43-годишната Макавой казва, че планира да купи стоки с отстъпка, след което да ги препродаде на по-висока цена в интернет на сайтове като базирания в Калифорния Poshmark, който печели и като взема комисиона върху продажбите.

„Ще купя един тон дрехи и или ще ги нося веднъж, или ще ги предложа за продажба на Poshmark” споделя тя.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!