Тръмп заплаши да изкара армията по улиците

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
55

Снимка: EPA/SHAWN THEW

Президентът на САЩ Доналд Тръмп възнамерява в случай на нужда да използва военна сила, за да спре бутновете в САЩ. На фона на протести и хаотични сцени пред Белия дом Тръмп обяви мобилизирането на всички налични граждански и военни сили на своето правителство в понеделник вечерта (местно време) и предупреди, че може да изкара армията по улиците на страната, за да се прекратят грабежите и палежите, съпровождащи продължаващите вече седмица протести срещу полицейското насилие, предизвикани от убийството на чернокож невъоръжен американец от бял полицаи.

В най-малко 75 града, включително някои от най-големите в страната, е въведен полицейски час. В Ню Йорк в понеделник бе приложена тази мярка, след като започна разбиване на магазини на луксозни марки и скъпа електроника по прочутото Пето авеню в сърцето на Манхатън. В столицата Вашингтон също има полицейски час, а тук вече се използват части на военната полиция, а военни хеликоптери прелитат ниско, използвайки тактика за респектиране на населението в зони на конфликт, предава Ройтерс.
Изказвайки се в Розовата градина на Белия дом, Тръмп заяви: „Слагаме край на безредиците и беззаконията, които се разпространиха в страната ни.“ Той добави: „Ако град или щат откажат да предприемат действия, които са необходими за да защитят живота и собствеността на техните граждани, ще разположа военните на Съединените щати и бързо ще реша проблема вместо тях“.

Тръмп може да използва за целта закон от преди два века, който позволява на президентите, без да се съобразяват с местните власти или Конгреса, да изкарат на улиците федералната армия. За последен път това е правено през 1992 г. в Лос Анджелис, когато избухнаха безредици след оправдаването на полицаи, брутално пребили чернокож при задържането му. Това вече се прави във Вашингтон, който е под федерално управление.

В понеделник със сълзотворен газ, гумени куршуми и конна полиция беше разгонен протест точно пред Белия дом, след което президентът посети близка църква и позира пред нея с библия в ръка и каза, че Америка “се завръща силна” и “няма да отнеме много време”. По време на изказването на Тръмп в розовата градина силите за сигурност използваха сила, за да изтласкат демонстранти извън Белия дом, включително сълзотворен газ, както съобщи репортер на DPA. И военна полиция беше използвана и срещу демонстрантите. Магазини, ресторанти и хотели в района бяха барикадирали своите витрини.

„Американците с основание са отвратени и се бунтуват от бруталната смърт на Джордж Флойд”, добави президентът. Но според него паметта на убития в Минеаполис американец не бива „да бъде удавена от гневна тълпа”.

Доналд Тръмп бе критикуван за острите си реакции, включително за нови нападки срещу медиите, от губернатора на щата Илинойс. Джей Би Прицкер обясни пред Ройтерс, че е реагирал в конферентен разговор на президента с губернаторите, след като никой не е заел позиция срещу част от това, което прави Белият дом. В този разговор Тръмп предупреди губернаторите дапотушат протестите, предизвикани от смъртта на Джордж Флойд. Той нарече губернаторите „слаби“ и обеща да смаже „много силно“ протестите във Вашингтон.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!