Sunday Express: Лидерите на ЕС единни за Брекзит, отбелязаха, че Тереза Мей има силна позиция в преговорите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
357

Брюксел. Германският канцлер Ангела Меркел вчера [в събота] призна, че хазартният ход на премиера на Великобритания Тереза Мей с насрочването на парламентарни избори в страната е дал резултат и една категорична победа би подсилила нейните позиции при преговорите по Брекзит, пише Sunday Express.
Според Ангела Меркел „ясен вот“ на 8 юни ще означава и „много надеждна платформа за британския министър-председател“.
Междувременно оставащите в Европейския съюз 27 държави имаха нужда от само четири минути, за да одобрят насоките за предстоящите тежки преговори. Така думите на германският лидер дойдоха след демонстрацията на европейската единност в Брюксел. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние се похвали: „Ние сме готови. Ние сме заедно“.
От своя страна, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази задоволство от бързината, с която 27-те постигнаха консенсус относно проектонасоките за преговорите – документ от девет страници.
Визирайки вечерята на „Даунинг стрийт“ от миналата сряда, на която председателят на комисията беше заедно с Доналд Туск, Юнкер я нарече „много конструктивна среща“, но предупреди Великобритания, че тя няма да може да напусне ЕС „просто така“.
„Процесът ще отнеме време и ние трябва да обсъдим определени въпроси, които ще бъдат поставени през следващите месеци“.
ЕС е категоричен, че няма да води разговори по търговското споразумение с Великобритания, преди последната да предостави удовлетворителни гаранции за правата на гражданите на общността в страната, както и преди да бъдат уредени въпросите за Ирландия и за „сметката за Брекзит“, която кралството ще трябва да плати.

Превод и редакция: Делян Николов
focus-news.net

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!