Пенсионната реформа – финален рунд?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
371

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе официално заседание във вторник, на което отново ще се преговаря по пенсионната реформа.

Трябва да се вземе решение откога да започне плавното увеличаване на осигурителния стаж и на възрастта за пенсиониране, как ще се пенсионират категорийните работници и дали ще има промени в периодите за изчисляване на обезщетенията за майчинство и за безработица.
След извънредната среща в неделя стана ясно, че социалните партньори не могат да решат как да изплащат парите от професионалните пенсионни фондове. Няма яснота и как могат да се изплащат пенсиите за категорийните работници. Партньорите се разбраха единствено за увеличаването на пенсионната вноска с 1,8%.
По отношение стажа за пенсиониране беше обсъдена възможността увеличението да започне от 2015 г., както предлагаха синдикатите и нарастването да бъде с 4 месеца на година.
Частните професионални фондове да бъдат отложени и да започнат да изплащат срочни пенсии на работещите в първа и втора категория труд от 2012 година, вместо от догодина, предложи в понеделник социалният министър Тотю Младенов ден.  Причината е липсата на достатъчно събрани средства в тях, за да бъдат изплащани прилични пенсии. Според социалния министър трябва да се даде срок от една година, в който да се намери разумното решение за изплащането на пенсиите на категорийните работници.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!