Комерсант: България и Сърбия опитват да заобиколят “Газпром” за “Южен поток”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
962

Сръбският президент Борис Тадич и българският премиер Бойко Борисов съгласуваха

трасето на газопровода “Южен поток”, като се разбраха тръбата да пресече границата между двете страни в района на сръбския град Димитровград (Цариброд),  пише електронният сайт на руския вестник “Комерсант”.  Според изданието “Газпром” се обявявява против този вариант, защото така се удължава трасето и проектът става по-скъп.

Белград, който поначало е заинтересован от този маршрут, но не успя да убеди “Газпром”, сега опитва да постигне намерението си с помощта на София, която до неотдавна шантажираше Москва с отказа си да  участва в “Южен поток”, коментира руското издание.

Вестникът припомня, че на неформалните преговори между  Тадич и  Борисов в края на миналата седмица във Варна българският премиер съобщи, че двамата са обсъдили трасето на “Южен поток” и в частност са съгласували мястото, където газопроводът ще пресече българо-сръбската граница. По думите на българския премиер тръбопроводът ще влезе в Сърбия в района на град Димитровград. Той не скри, че за такъв вариант е настоявал президентът на Сърбия и “в края на краищата ние се договорихме”. От своя страна, Борис Тадич, по думите на премиера, гарантирал участието на Сърбия в АЕЦ “Белене”, пише “Комерсант”.

В публикацията се посочва, че трасето на газопровода през територията на Сърбия не е утвърдено окончателно, но между Москва и Белград съществувала договореност  тръбата да влезе в страната при Зайчар – 100 км северно от Димитровград. Белград е заинтересован от прокарването на тръбопровода през Димитровград, така че трасето да премине през цялата територия на Сърбия, вместо южната част на страната, включително регионалният център Ниш, да бъдат откъснати,  пояснява руското издание.

“Комерсант”  информира, че желанието на “Газпром” да скъси тръбата през Сърбия взривило общественото мнение в страната, а местни лидери в южни сръбски градове дори заплашили, че ще  създадат автономно образувание в региона. Сръбските власти успяха да заглушат скандала, като заявиха, че маршрутът още не бил утвърден, посочва изданието. Сега обаче ситуацията е по-благоприятна за Белград, който май е решил да прокара своя вариант за маршрута с помощта на София, коментира “Комерсант”.

Русия едва успя да пречупи позицията на България по двустранните проекти за енергийно сътрудничество и Москва беше принудена да склони на съществени отстъпки преди подписването на “пътна карта” за проекта “Южен поток”, припомня руското издание като отбелязва първоначалната отрицателна реакция на кабинета “Борисов към всички българо-руски енергийни проекти. “България има козове, каквито Сърбия няма”, коментирал Воислав Вулетич, шеф на сръбската газова асоциация.

Според публикацията българо-сръбските договорености не остават незабелязани в “Газпром”, без обаче да разтревожат особено концерна. Причината е, че окончателният маршрут ще бъде определен според техническо-икономическата обосновка, разработвана именно от руския газов гигант.

“Газпром” явно се ръководи от съображението, че останалите участници в “Южен поток” могат да договарят помежду си каквото пожелаят, но руският монополист все едно ще има последната дума
за избор на маршрута, коментира изданието. Все пак “Комерсант” отбелязва, че за “Газпром”  ще е трудно да се противопостави на съгласувана позиция, дори да става дума само за двама партньори – в случая Сърбия и България.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!