Ирландия вижда призрака на икономическата катастрофа от 2008 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
173

На страната ще и е трудно да привлича инвестиции, а финансирането на строителството като основен двигател ще е все по-трудно

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Заобиколени от празни офиси, миналия месец строителите се върнаха на работа в технологичния квартал на Дъблин, известен като Silicon Docks, пише Bloomberg.

Облечени в зелени жилетки и с нови правила за безопасност, които трябва да спазват, работниците довършват сградата, предназначена за Google на Alphabet Inc. Строителството се възобнови дори когато новият коронавирус хвърля ново предизвикателство за по-широката ирландска икономика – как страната, която е силно зависима от американските компании, да се справи със спада на глобалните инвестиции.

Компании като Twitter Inc., Google и Pfizer Inc. помогнаха за съживяването на страната след имотната криза, породена от световната финансова криза. Задгранични пари се вливаха през последните години в мащабно строителство на офиси и жилища.

Потокът на тези пари към Ирландия обаче се забавя, според Рик Ларкин, директор на строителната компания Twinlite, която е построила около 3 хил. домове и има още 1 200 в процес на изграждане.

Финансирането е това, което създава притеснения, казва Ларкин. „Банките тук отпускат ограничени кредити за строителство, предимно на американски фондове. Финансирането в Ирландия обаче пресъхва. Това, което се случва в Ню Йорк и другаде, вече достига и в Дъблин“, посочва той.

Ирландия е една от най-отворените страни в света в икономическо отношение, според индекса на глобализацията на KOF. Страната е изградила икономическата си стратегия на базата на ниска ставка на корпоративния данък и изобилно наличие на добре образовани, англоезични работници.

САЩ има дефицит в търговията със стоки с Ирландия от около 19,6 млрд. долара досега тази година. Действайки като мост между САЩ и Европа, Ирландия е спечелила най-много чуждестранни инвестиционни проекти в Европа на база глава от населението през 2019 г., сочат и данни на консултантската фирма EY.
Делът на незаетите офис площи в Дъблин е паднал до 5%, а сега американските фирми – Google, Facebook и Twitter, които имат над 12 хил. служители в града, работят по около 1 човек от всеки петима в офисите. Помещенията са на практика празни, защото служителите работят отдалечено.

Ирландия е изправена пред най-лошата рецесия в историята си, според Икономическия социален и изследователски институт. Прогнозите са за по-лош спад дори и в сравнение с предишната криза, когато сривът на пазара на имоти почти фалира страната.

„Хората замръзнаха и преминаха в режим на война заради блокадата“, коментира Кевин Ноулан, изпълнителен директор на Hibernia REIT Plc, сред чиито клиенти е Twitter. По думите му „всичко е на пауза“.

В крайна сметка, казва Ноулан, работниците ще настояват да се върнат в офисите, а CBRE Group Inc. прогнозира възраждане на пазара през втората половина на годината. „В дългосрочен план домашната работа на пълен работен ден просто не е възможност за повечето хора“, посочва той. „Харесваме промяната, харесваме разнообразието, искаме малко забавление, особено по-младият, по-динамичен екип“, подчертава той.
IDA, която отговаря за привличането на компании в Ирландия, очаква новите инвестиции през 2020 г. и 2021 г. да пострадат, но казва, че икономиката преди това е доказала своята устойчивост.

Marlet Property Group Ltd., която завършва строеж в близост до р. Лифи, в който ще има и офис на Google, заяви, че проектът се движи по план. Очаква се най-малко 80% от ирландските проекти за чуждестранни инвестиции да бъдат завършени, според EY.

Ирландия се изправя и пред някои дългосрочни предизвикателства. резидентът Доналд Тръмп се ангажира да върне фармацевтичните компании в САЩ от страни като Ирландия, докато промените в международното данъчно законодателство могат да навредят на технологичните компании, базирани там. В ерата на Covid-19 спечелването на нова инвестиция може да се окаже трудно. Засега това е почти невъзможно: дори ако изпълнителен директор на САЩ е в състояние да пътува, изискванията за карантина означават, че двудневното пътуване с цел проучване ще отнеме седмици.

Междувременно офисите продължават да се увеличават. Очаква се около 340 хил. квадратни метра нови офиси да бъдат завършени в Дъблин между 2020 и 2021 г., според брокера CBRE. Около 45% са предварително наети, а останалите са в процес на договаряне, според Мари Хънт, изпълнителен директор за изследванията в Ирландия в компанията.

По статията работи: Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!