Франция, Германия, Гърция и Испания плашат британските туристи с карантинни

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
661

Автор: news.bg

epa08465150 A scarecrow depiction of a a person enjoying a 'stay-cation' holiday is displayed in a garden in Haddenham, Britain, 04 June 2020. Scarecrows have been created by the village community for display, a number of which are coronavirus or politically themed. EPA/NEIL HALL

Източник: EPA/БГНЕС
Летните ваканции изглеждат все по-малко вероятни за британците, след като редица държави от ЕС заплашват с ограничения, ако Великобритания не се откаже от карантинния си план или не намали процента на заразяване, пише “Метро”.

Франция, Германия, Гърция и Испания заявиха, че ще ограничат влизането на британците в техните държави, когато се отворят отново след блокирането, освен ако Великобритания не спази изискването си за нови пристигащи да се самоизолират за 14 дни. Изразяват се и опасения относно заразата в Обединеното кралство от коронавирус, като страната регистрира повече смъртни случаи за един ден, отколкото целият ЕС в сряда.

Френският министър на туризма Жан-Батист Лемойн потвърди, че ще наложи карантинни мерки на британските посетители, когато границите отново се отворят към други държави от ЕС на 15 юни, ако Великобритания продължи с плановете си.

Германия също заяви, че ще премахне забрана за пътуване за всички 27 държави-членки на ЕС плюс Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария и Великобритания от 15 юни, но само при условие че няма забрана за влизане или мащабна блокада в тези страни. Външният министър Хайко Маас обясни, че забраната ще бъде заменена с ежедневни съвети за пътуване до отделни страни, като добави, че Берлин ще продължи да предупреждава за всички несъществени пътувания до Великобритания, докато Великобритания поддържа 14-дневните си правила за карантина.

Междувременно Испания отхвърли реципрочната карантинна, но заяви, че правото на влизане отчасти ще зависи от “епидемиологичната ситуация” на дадена държава. Външният министър Рейес Марото каза пред The ​​Daily Telegraph: “Ние поддържаме връзка с британските власти и туроператорите по отношение на два елемента, които трябва да бъдат решени. Единият е възможната карантина, която британското правителство обяви. Знаем, че има натиск от сектора и че той може да бъде свален от дневния ред – но това, което наистина ограничава движението в момента, са ограниченията от Министерството на външните работи”.

Испания предлага да премахне ограниченията за пътуващите от Португалия и Франция от 22 юни – но не и за летовници от Обединеното кралство или от друга страна.

Гръцкият министър на туризма Харис Теохарис заяви, че докато коронавирус в Британия остава сравнително сериозно разпространен, летовниците или бизнесмените, идващи от повечето летища във Великобритания, се изправят пред задължителни тестове за Covid-19 и карантина от седем дни, дори ако се установи, че са тествани отрицателни.

Холандският премиер Марк Рюте обяви премахването на ограниченията за пътуване от всички страни от ЕС и Шенгенската зона, с изключение на Швеция, където процентът на зараза все още е сравнително висок, и Великобритания.

Междувременно външният министър на Португалия Аугусто Сантос Силва заяви пред БиБиСи, че се водят разговори с Даунинг Стрийт за установяване на “въздушен мост” между двете страни, като заяви, че карантината е “враг на туризма” и всеки, който иска почивка в Португалия това лято би бил “добре дошъл”.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!