Брюксел обсъжда възможността за значителна отстъпка в преговорите за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
308

Разглежданата идея е за ограничение във времето на т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница – нещо, което досега ЕС категорично отхвърляше

Снимка: Ройтерс

Правителствата на държавите членки от Европейския съюз обсъждат възможността да направят значителна отстъпка в преговорите за излизането на Великобритания от блока. Идеята на Брюксел е да се въведе времева рамка за действието на т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница, който ще гарантира отсъствието на фактическа бариера между Република Ирландия и Северна Ирландия. Това съобщават двама източници от Брюксел пред Bloomberg.

Въвеждането на подобно ограничение – мярка, която от ЕС дълго време разглеждаха като невъзможна, ще бъде предложено на Лондон, само ако страната приеме налагането на предпазен механизъм, който да задържи Северна Ирландия в европейския митнически съюз.

Премиерът Борис Джонсън, който планира да представи свое предложение по въпроса по-късно през седмицата, заяви, че няма да позволи Великобритания да приеме предпазния механизъм. Той бе договорен от неговата предшественичка Тереза Мей, но бе отхвърлен от британския парламент.
Решението за времева рамка все още не е стигнало до масата за преговори, но вече се обсъжда в някои от водещите европейски столици като Париж и Берлин, заяви един от източниците.

Постигането на компромис може да стане факт, само ако Великобритания и ЕС възстановят доверието помежду си. Това обаче няма да е основа за нови преговори, посочи още запознатият.

По-рано говорител на ЕС заяви, че блокът „не обмисля изобщо такава възможност“. „Очакваме Великобритания да излезе със законово приложимо решение, което отговаря на всички цели на предпазния механизъм“, заяви още той.

Към 21:40 ч. българско време британският паунд поскъпва минимално с 0,02% до 1,2291 долара за паунд. Британската валута изтри част от първоначалния си ръст след опровержението на Брюксел.

Джонсън обеща да изведе страната си от състава на блока със или без споразумение на 31 октомври, което оставя преговарящите с много малко време за намиране на изход от ситуацията. Именно въпросът за ирландската граница е ключов в преговорите, които продължават вече повече от две години. Настоящият премиер многократно е посочвал, че отказва прилагането на каквито и да е било мерки, които да третират Северна Ирландия по-различно от останалата част на Великобритания.

В миналото британските преговарящи са предлагали възможността за налагане на времева рамка за действието на предпазния механизъм, но досега подобна възможност винаги бе категорично отхвърляна от Брюксел.

В понеделник лидерът на северноирландската Демократична юнионистка партия Арлен Фостър заяви, че би била склонна на налагането на времево ограничение за действието на предпазния механизъм. Според запознати самият Борис Джонсън също не е против подобна идея.

Откакто предпазният механизъм за първи път бе поставен на масата за преговори през 2018 г. от ЕС отказват неговото действие да бъде ограничавано във времето, тъй като той би трябвало да служи като гаранция за по-нататъшните споразумения.

По статията работи: Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!