Консервативната партия ще гласува отстраняването на Тереза Мей

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
552

Съпартийците ѝ се подготвят за голямо поражение на местните избори в четвъртък

Снимка: БТА
Британският премиер Тереза Мей е изправена пред исторически вот от страна на местните представители на управляващата Консервативна партия дали тя трябва да остане начело, пише Business Insider. Гласуването ще се проведе през юни, а причината е, че членовете на партията са гневни как Мей се справя с реализирането на Brexit и вече са загубили търпение.

Очаква се премиерът да свика извънредно партийно събрание, на което да направи обръщение към своите съпартийци. Именно тогава около 800 високопоставени и местни представители и активисти на Консервативната партия ще гласуват дали тя да подаде оставка като лидер на партията и като министър-председател.

Вотът ще е първият по рода си от 185 години насам, като това показва нивото на недоволство сред консерваторите относно начина, по който Мей действа за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Резултатът от гласуването ще е необвързващ, което означава, че Мей няма да е задължена да се съобрази с вота. Въпреки това на премиера ще му бъде трудно да остане на поста си, ако мнозинството от местните структури гласува тя да се оттегли.

В частни разговори Мей признава, че някой друг ще изготви следващата „Кралска реч“, в която премиерите обикновено излагат политическите приоритети на своите правителства, пише BBC. Публично Мей е обявявала, че ще подаде оставка веднага, след като парламентът в Лондон ратифицира Споразумението за оттегляне, договорено с Брюксел. Това обаче може да не се случи до края на последното отлагане на Brexit – 31 октомври.

Преобладаващо про-Brexit настроените членове на Консервативната партия са все по-гневни на Мей, след като тя два пъти отложи излизането на Великобритания от ЕС и сега се стреми към междупартийно споразумение с опозиционната Лейбъристка партия. Освен това Консервативната партия показва все по-лоши резултати в актуалните обществени допитвания и се подготвя за голели поражения на предстоящите тази седмица местни избори, както и на евровота, който се очаква да се проведе по-късно през май. На активистите на британската управляваща партия е казано да избягват споменаването на Brexit и особено на европейските избори, когато агитират преди местните избори в четвъртък.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!