Европейският парламент тества лимитите на Лондон за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
152

Институцията изготвя свои “червени линии” в преговорите за европейския развод
Снимка: Архив Ройтерс
Европейският парламент (ЕП) ще тества границите на Великобритания по темата Brexit, пише в свой коментар Bloomberg по повод готвени от институцията искания по сделката за излизането на Лондон от ЕС.
Едно от исканията, което вероятно ще се приеме остро във Великобритания, е Европейският съд да има юрисдикция на Острова и след 2019 година. Целият документ с “червените линии” за преговорите ще бъде представен в пленарната зала на ЕП в Страсбург в началото на октомври.
Заявката на Европейския парламент е в категорично противоречие с коментари на британския министър по Brexit Дейвид Дейвис. Пред ВВС той заяви преди време, че през 2019 година британците напускат общността. “Ние ще бъдем извън юрисдикцията и законодателните инициативи на ЕС”, заяви Дейвис.
Преговорите за излизането на Великобритания от ЕС се водят от Европейската комисия, която представлява всички страни в общността в разговорите. ЕП обаче има право на вето на постигнатите споразумения.
Bloomberg посочва, че прилагането на законодателството на ЕС на Острова след 2019 година ще е една от най-трудните теми между двете страни по време на преговорите.
Брюксел приветства “по-реалистичния” тон на Тереза Мей относно разделянето с общността, но все още представителите на европейските институции смятат, че Лондон не е готов да стигне достатъчно далеч по чувствителни теми.
По статията работи: Деляна Петкова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!