Русия иска обяснение за българските оръжия в Сирия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
200

Те се произвеждат по “просрочени съветски лицензи”, коментират от Москва
Министерството на външните работи на Русия поиска обяснение от България за откритите боеприпаси в сирийския град Алепо, българско производство. На специален брифинг говорителката на ведомството Мария Захарова коментира сведения за това, че в Алепо е открит склад с български оръжия на терористичната групировка “Джабхат ан Нусра”.
Тя отбелязва, че България продължава „нелегалния износ” на оръжия, които са с просрочени съветски лицензи, дадени преди години на страната ни. Изказването ѝ е във връзка със статии в български медии, че в един от районите на Алепо са открити военни амуниции, произведени в България. Става въпрос за снаряди за Реактивна система за залпов огън (РСЗО) “Град” и противотанкови снаряди за артилерийски оръжия и гранатомети.
По думите й от 90-те години Москва води преговори със София за сключване на двустранно междуправителствено споразумение за лиценз, което преди всичко да регламентира износа на военна продукция за трети страни. „За съжаление българската страна не бърза да го сключи“, каза тя. Захарова посочи още, че очевидно липсата на регулация удовлетворява определени представители в България.
„Разбира се, позицията е удобна: продаваме на някоя държава, която не използва руско въоръжение и военна техника, а къде посредникът ще изпрати продукцията не е важно за българските производители“, каза тя. Според говорителката става въпрос за продажба на „смъртоносен продукт”, от който загиват мирни сирийски жители, „за съдбата на които е толкова загрижен Европейския съюз“. Това несъответствие е поразително и повдига много въпроси, смята Захарова. „Например, в кои други горещи точки може да бъдат доставяни нелегални български оръжия? Както разбирам, освен нас това не вълнува никого – нито Вашингтон, нито Брюксел.
Министърът на икономиката Божидар Лукарски изрази публично мнението си, че България не изнася пряко за Сирия, но не може да знае дали някой, на който е продала, не го прави. “Нито министерството, нито държавата имат вина, че българско оръжие попада в недобросъвестни ръце в Сирия и Ирак”, заяви през август Лукарски, когато посети оръжейния завод ВМЗ-Сопот, на който той е принципал.
Главният редактор на руското списание “Национална отбрана” Игор Корточенко коментира, че Русия трябва да започне разследване на фактите около доставките на български оръжия за Сирия в Съвета за сигурност на ООН и от Съвета на Русия-НАТО, за да разберете как оръжие на една от страните от НАТО се е оказало в ръцете на ислямистите в Сирия.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!