Взгляд: България е слабо звено

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
754

София. България е най-слабото звено, коментира

руският в. „Взгляд”. Балканската дьржава взе решение да замрази проекта „Южен поток”. Същевременно, министерството на отбраната анонсира амбициозен план за намаляване на „зависимостта на страната от оръжията и техни компоненти, произведени в Русия”. Експертите свързват това отстъпление на София с натиск от страна на Вашингтон.
По данни на руското издание, в рамките на програма, разчетена до 2020г., България планира да похарчи 1 милиард лева за покупка на многоцелеви изтребители, произведени в страните от НАТО, в замяна на руските МиГ-21, МиГ-29 и Су-25.
Руслан Пухов, директор на Центъра за анализ на стратегии и технологии вижда няколко аспекта в случващото се: „Първият е популисткият. Новите страни-членки на ЕС се опитват да тичат пред локомотива, за да получат, както изглежда, политически дивиденти”.
На второ място, обяснява експертът, в последно време НАТО разработва концепцията за общото и споделянето (whole and share). А тя се състои, относително казано, в следното: за танковете отговаря Франция, за подводниците- Великобритания, а България– за полевите болници.
“В рамките на тази концепция е възможно редица страни-членки да се откажат от бойните, или най-малкото, от свръхзвуковите летателни апарати. За България е нерентабилно и трудно да поддържа подобни летателни апарати, само поради факта, че българските момчета искат да бъдат пилоти. Може да се случи така, че София докрай няма напълно да се откаже от руските самолети, но също така няма и да ги закупи”, изтъкна Пухов.

Превод и редакция: Гергана Тенева
focus-news.net

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!