Във Великобритания тестват иновативната ваксина срещу COVID-19 – DIOS-CoVax, която се инжектира без игла

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
289

Във Великобритания започна тестването за безопасност на нова ваксина срещу COVID-19. Тя е разработена от проф. Джонатан Хийни и екип от учени на Университета в Кеймбридж, както и специалисти от Университета в Саутхемптън, където започна тестването.

Иновативната ваксина DIOS-CoVax
Ваксината DIOS-CoVax срещу COVID-19 е представител на новото поколение ваксини. Прилага се чрез инжекция, но без игла. Проникването в кожата става чрез струя въздух. Така новият продукт се превръща в много добра алтернатива за всички, които се страхуват от убождането.

Разработена е от проф. Джонатан Хийни от Университета в Кеймбридж, който е категоричен, че появата на новите варианти на COVID-19 е причина за намаляването на имунитета и затова в действие трябва да влязат новите технологии.

„Жизненоважно е да продължим с разработването на ново поколение кандидати за ваксини, които са готови да ни помогнат да се предпазим от следващите вирусни заплахи“, казва проф. Хийни.

DIOS-CoVax е иновативна както по отношение на начина, по който подготвя имунната система да реагира и да даде по-широк защитен отговор на различните варианти на COVID-19, така и по отношение на начина, по който се доставя.

„Най-важното е, че разработваме продукт, който е първата стъпка към създаването на универсална ваксина срещу вируса на SARS-CoV-2. Тя ще ни предпази не само от вариантите на COVID-19, но и от бъдещите коронавируси“, коментира проф. Джонатан Хийни

Действието на иновативната ваксината
Както е добре известно вирусът на SARS-CoV-2 прониква в клетките чрез шиповите протеини на повърхността си. Тези протеини се свързват с ACE2, протеиновият рецептор на повърхността на клетките в дихателните пътища. Това позволява на вируса да освободи генетичния си материал в клетката на гостоприемника.

Ваксините от своя страна информират телата ни как изглеждат опасните инфекции и ни показват как да реагираме при среща с тях. И това, казват специалистите, е много по-безопасно от заразяването с живия вирус, защото се избягват животозастрашаващите ефекти. Имунизацията дава възможност на имунната ни система да търси и да блокира вируса, да унищожава клетките, които носят шипов протеин. Всичко това предпазва от болестта.

Проблемът настъпва от момента, в който започват мутациите на SARS-CoV-2. Шиповият протеин се променя и имунната система вече не е в състояние да го разпознае.

Екипът решава този проблем като започва да търси нови типове антигени, ключови за вируса, и които са еднакви за коронавирусите, които се срещат в природата.

Новата технология DIOSvax използва методи за прогноза как се кодират антигени, например като шиповия протеин, които имитират по-широко семейството на коронавирусните антигени, а това увеличава защитата. Имунните клетки на тялото поемат вектора, декодират антигена на ваксината и представят информацията на имунната система. Това води до производството на неутрализиращи антитела, които блокират вирусната инфекция и Т-клетки, които премахват заразените с вирус клетки. ДНК плазмида на ваксината не се поема в човешкия генетичен материал.

Ваксините DIOS-CoVax са насочени към елементи от структурата на вируса, които са общи за всички известни бета-коронавируси. Те представляват най-сериозната заплаха за заболяването при хората. Това са структури, които са от огромно значение за жизнения цикъл на вируса, което означава, че е малко вероятно да се променят в бъдеще.

Ваксините от следващото поколение трябва да ни предпазят от познатите до момента варианти – алфа, бета, делта и, да се надяваме, от новите, но и от потенциалните бъдещи пандемии от коронавируси, коментират учените.

Проф. Джонатан Хийни споделя, че ако изпитанията преминат успешно, екипът ще предложи и вариант на DIOS-CoVax под формата на прах. „Това е начин да бъдат стимулирани усилията за ваксинация в целия свят и особено в страните с ниски и средни доходи“, казва ученият.

Тестването
Тестването се провежда в Саутхемптън. Доброволците са на възраст между 18 и 50 години. Трябва да са ваксинирани с две дози, но не и с бустер.

Главният клиничен изследовател проф. Саул Фауст и директор на Центъра за клинични изследвания в Саутхемптън, казва:

„Това не е просто поредната ваксина срещу COVID-19, защото тя е насочена и към различните варианти, но и към бъдещите коронавируси. Технологията може да осигури широкообхватна защита на огромен брой хора в целия свят. Това е ваксина, която променя изцяло играта“, убеден е проф. Фауст.

През първата фаза на изпитването доброволците ще бъдат проследявани в продължение на 12 месеца, за да се установи пълната безопасност на иновативната ваксина.

За проф. Джонатан Хийни
Проф. Джонатан Хийни е патолог и вирусолог в университета в Кеймбридж, където създава Лаборатория по вирусни зоонози. Научната му работа е посветена именно на животинските (зоонозните) вируси, които се предават на хората и причиняват огнища на болести.

„Създадох лабораторията, за да разбера защитния имунитет на тези вируси, да откроя онези от тях, които са причина за болестите, за да сме в състояние да създадем по-добри ваксини и лекарствени средства за превенция и лечение“, споделя ученият, който уточнява, че методите му обхващат хуманната и ветеринарната медицина.

През 2017-а екипът, ръководен от него, създава нова технология за производството на подобрени антигени за ваксини.

Източник: https://www.cam.ac.uk/stories/DIOSCoVax_safetytrial

media.framar.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!