Най-привлекателните страни за имиграция заради работа

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
986

Не го приемайте като насърчение,

но ако сте добре квалифициран специалист и знаете чужди езици, по света има много места, където ще намерите успешна реализация. Стига да вземете нелекото решение да емигрирате. Поне така твърдят авторите на ежегодния рейтинг на HSBC “Най-привлекателните страни за имигранти”. Според резултатите му висококвалифицираните специалисти харесват най-много Китай, Германия и Сингапур.

При съставянето на рейтинга са взети предвид мненията на имигранти от тази група по редица показатели като икономическата ситуация в дадена страна, условия за отглеждане и възпитаване на деца, медицинско обслужване, инфраструктура, ниво на престъпност и др.. Ето как изглежда топ 15 на най-добрите страни за висококвалифицирани трудови емигранти според версията на HSBC.

№15. Южна Африка

ЮАР има първокласни хотели, развита туристическа инфраструктура и добри условия за отглеждане на деца. Рейтингът на страната обаче е с невисок бал заради проблеми в икономиката, престъпността и бедността на голяма част от населението. За отбелязване е, че американските власти отправят генерално предупреждение към гражданите си да бъдат особено внимателни при посещенията си в тази страна, посочват авторите на рейтинга.

№14. Нова Зеландия

Нова Зеландия се радва на относително ниско равнище на престъпност и заема първо място по показател „Качество на живот за децата”. Новозенландското правителство прави всичко възможно да привлича висококвалифицирани чуждестранни специалисти, включително и чрез редица облекчения. Географската отдалеченост на страната на картата на света е една от сериозните причини да е толкова назад в рейтинга.

№13. Катар

С доста висок бал за икономиката си, но с много ниски оценки в критерии като „качество на жилищата”, “развлечения”, “магазини и търговски центрове”, а също и за “възможности да си създадеш приятели сред местното население”. Макар и да е една от най-богатите държави в света, Катар не притежава добре развита инфраскруктура. В страната съществува и доста голяма пропаст между бедни и богати.

№12. САЩ

Американската мечта очевидно вече не е това, което беше, според тази класация. Да, Съединените щати си остават една от най-предпочитаните дестинации за много чуждестранни имигранти. Америка заема първо място по показател „работна среда”, има отлична инфраструктура и добро здравеопазване. Повечето новодошли успяват да си купят хубава кола, жилище. Но голямата критика е по отношение на състоянието на икономиката.

№11. Турция

Турция получава висок бал за икономиката си. Страната предлага отлични възможности за професионална реализация в банковия и високотехнологичния сектор. Икономическите имигранти са доволни от стандарта на живот, но дават ниски оценки за “образование”, “здравеопазване” и “работна среда”.

№ 10. Хонконг

Базираното на британските традиции законодателство и условията за отглеждане на деца са големите плюсове, посочени от имигрантите участници в анкетата. Като негативи, чужденците определят високата цена на живота, пренаселеността и липсата на баланс между работата и личния живот.

№9. Обединени арабски емирства

ОАЕ се славят с високите заплати, отлична работна среда и великолепни условия за отглеждане на деца. Но не бива да се забравя, че става въпрос за страна с консервативни традиции. Чужденците трудно градят приятелски отношения с местните жители.

№8. Белгия

Получава високи оценки за “здравеопазване”, “инфраструктура” и за “условия за отглеждане на деца”. Като минуси са отчетени проблеми с икономиката и …неудовлетворителна култура на здравословно хранене.

№7. Русия

Изглежда, на чужденците им харесва да живеят в Русия – дават високи оценки в категории като “развлечения”, “социален живот”, “общуване с местното население”. Но пък критикуват местната кухня и я определят я като твърде нездравословна. Колкото до условията за отглеждане на деца, надделява мнението, че са достойни, но доста скъпи.

№6. Канада

По мнение на участниците в анкетата, в Канада икономическата ситуация е доста по-добра, отколкото в САЩ. Те също така хвалят работната среда, баланса между работа и личен живот, здравеопазването, образованието и социалния живот.

№5. Австралия

“Страната предлага на чужденците толкова висок стандарт на живот, че не ти се иска да я напуснеш”, гласи коментарът на HSBC. Австралия получава високи оценки за дружелюбността на местните жители, времето, кухнята. Критики са изказани главно по отношение на обществения транспорта.

№4. Кайманови острови

Високи заплати, отличен социален живот, сърдечно местно население, прекрасни пътища, без задръствания – всичко това дърпа напред рейтинга на това райско кътче. Като минус е отбелязвана най-вече високата цена на живот.

№3. Сингапур

Това е идеалната страна за всеки, който се стреми към кариерен успех. Чужденците дават висока оценка на условията за отглеждане на деца и образованието, нищо че е доста скъпо. Страната получава нисък бал в категорията за “баланс между работа и личен живот”.

№2. Германия

Най-добрата страна в света за отглеждане на деца, според участниците в анкетата. Освен това – отлична икономика. Оплакванията са само от високата цена на живот.

№1. Китай

Учудени ли сте? Независимо от отрицателните страни на живот в комунистическа държава (например повсеместна цензура в медиите и в интернет), позитивните фактори явно преобладават по мнението на чужденците. В Китай продължава икономическият бум, страната цени труда на висококвалифицираните чуждестранни специалисти. Местната култура, кухнята, вниманието към спорта допадат много на имигрантите. Освен това, в Китай има какво да се види, и то от всичко по много, а и близостта на Азиатско-Тихоокеанския регион никак не е за пренебрегване.
manager.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!