ЕС затяга мерките срещу шофьорите нарушители

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
561

Новите правила за полицейско сътрудничество, приети от ЕП, ще дадат възможността извършителите на пътнотранспортни нарушение в друга страна от ЕС да бъдат наказвани.

Целта на новотото правило е  да се гарантира равнопоставеността пред закона на всички нарушители и да се засили сигурността по пътищата. Това се отнася и за всички, които живеят в друга страна от ЕС.
Държавите членки ще могат да обменят регистрационна информация на автомобилите, което ще помогне за ефективното прилагане на правилото.

За да функционира системата, държавите от ЕС ще трябва да предоставят информация за лицето и водачът на превозното средство, на чието име е регистрирана колата, с която е извършено нарушение, на властите в страната, където е било извършено.
Неспазилият закона шофьор ще бъде уведомен с лично писмо, което ще предоставя информация за санкцията и нарушението, което се полага за него. Нарушенията ще бъдат налагани съгласно законодателството на страната, в което е извършено.

Най-опасните нарушения, които са включени в новата директива, са: превишена скорост, шофиране в нетрезво състояние, каране без предпазен колан, използване на мобилни телефони по време на шофиране, каране в забранени платна, преминаване на червено и управление на мотоциклет без каска.

Новата директива трябва да бъде одобрена единодушно и от държавите членки, за да влезе в сила до две години след нейното приемане. Ирландия, Великобритания и Дания избраха да не участват към момента в системата, но могат да се присъединят на по-късен етап.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!