Съмнения за Е.коли у нас, здравните власти отричат

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
462

Съмнение за първи случай на починал от бактерията Ешерихия коли в България изследват от регионалната здравна инспекция в Хасково. Причината е смъртта на 66-годишен мъж в инфекциозното отделение на местната болница.

От министерството на здравеопазването обаче заявиха пред Дарик радио, че вероятността причинител на смъртта да е опасната бактерия е нищожна. За КРОСС оттам добавиха, че случаят няма общо с опасния щам. От ведомството уточниха, че мъжът не е пътувал до Германия и че симптомите на заболяването не съвпадат с тези на хора, заразени от Е.коли.

Взети са проби и от още един мъж в хасковската болница, но той е в добро състояние, съобщиха от здравната инспецкия, предаде БНР. 

По информация на bTV починалият е Атанас Кирилов от хасковското село Сусам, който бил на почивка на море на Каваците и още там се почувствал зле.
Той е постъпил в отделението с остра диария и бил лекуван три дни преди да почине. Съдебният лекар е установил, че смъртта е настъпила заради остър миокарден инфаркт, съобщиха от болницата, цитирани от БНТ.

“Занимавахме се два дена с него. Бил е на лечение за ентероколит, но без кървави включвания, съвсем различни като клиника. Излекувал се е, на практика се е възстановил, след което обаче получава инфаркт. Въпреки това взехме проби. Мъжът не отговаря на критериите за тази болест, не е имал контакт с болни хора и нещата не се връзват”, обясни пред “Фокус” главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчевд-р Кунчев.

Патоанатомът от Хасково д-р Христо Еленски обаче не потвърди, че става дума за инфаркт. Той заяви, че при аутопсията е установил и масиран кръвоизлив в тънките и дебелите черва, както и кръвоизлив в кората на бъбреците, което го притеснило.
Близките на Кирилов, който е бивш атлет, пък твърдят, че той е бил напълно здрав. Дори първоначално се съмнявали за лекарска грешка.

До два дни се очаква резултатите от изследването за наличие на бактерията в починалия да бъдат готови. Всички болници в Хасковско са получили указания за откриване и лечение на Е. коли.

Междувременно смъртоносният щам на бактерията взе още пет жертви в Германия, с което общият брой на починалите от инфекцията достигна 30 души, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Здравният министър на северната провинция Долна Саксония съобщи, че сред последните починали са и 20-годишна жена и 57-годишен мъж, който в края на май е посетил Хамбург – едно от основните огнища на епидемията. Долна Саксония е най-засегнатата германска провинция с 10 починали.

Германските санитарни власти продължават да издирват източника на избухналата преди пет седмици епидемия, но засега безуспешно.

По-рано днес земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че производителите на краставици у нас, които претърпяха огромни загуби заради първите подозрения, че зеленчукът е носител на бактерията, ще трябва да докажат колко са изгубили, за да получат компенсации.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!