Tesco продава бизнеса си в Тайланд и Малайзия за над 10 млрд. долара

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
87

Основна причина за решението на британската компания е спадът в индустрията в двете страни заради влиянието на епидемията от коронавирус

Снимка: Bloomberg

Британската компания за търговия на дребно Tesco Plc се е договорила да продаде своя бизнес в Тайланд и Малайзия срещу повече от 10 млрд. долара на тайландския милиардер Танин Шиарванон, съобщава Bloomberg.

Очаква се Tesco да върне почти две трети от сумата на акционерите.
Британската компания планира специален дивидент в размер на 5 млрд. паунда, след като се съгласи да продаде активите си в Charoen Pokphand Group на Шиарванон.

Сделката ще генерира парични постъпления в размер на 8 млрд. паунда (10,3 млрд. долара), посочва търговецът.

Акциите на Tesco поевтиняха с 4,1% в началото на търговията в понеделник на борсата в Лондон на фона на глобалната разпродажба. През последните 12 месеца цената им нарасна с около 2%.

Компанията излиза от Тайланд и Малайзия, тъй като огнището на вируса Covid-19 е засегнало сериозно търговията на дребно. Също така Tesco ще свие разходите си, съкращавайки хиляди работни места в двете страни, като в същото време се опитва да преструктурира основния си бизнес във Великобритания.

Tesco има над 2000 търговски обекти в Тайланд под марката Tesco Lotus. Веригата е основана от CP Group през 1994 г. и по-късно е поета от британската компания. В Малайзия Tesco има повече от 70 магазина. Малайзийският конгломерат Sime Darby Bhd притежава 30% дял в Tesco Малайзия.

Компанията Central Group, контролирана от семейство Ширативат, също се е интересувала от покупката на активите, съобщава Bloomberg.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!