Тайната вечеря на Зукърбърг и Тръмп

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
45

Двамата са се срещнали тайно по времето, когато лидерът на Facebook беше привикан в Конгреса на САЩ
Снимка: Архив Ройтерс

През октомври основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг влезе в заглавията в медиите, когато посети Вашингтон, за да говори пред Конгреса за новата криптовалута на Facebook – Libra.

След като през последните няколко години компанията се сблъсква със скандал след скандал, посещението във Вашингтон беше ключово, тъй като част от представителите на властите (Александрия Окасио-Кортес и Кейти Портър) не пропуснаха да му зададат тежки въпроси за практиките на платформите му.

Но се оказва, че появата на Зукърбърг пред Конгреса е била само една от спирките му в столицата. По данни на NBC News изпълнителният директор на Facebook е имал лична вечеря с президента Доналд Тръмп по същото време, пише Mic.

На същата среща е присъства и Питър Тийл, мултимилиардер и предприемач от Силициевата долина, който подкрепя финансово републиканците. И да, също така член на борда на директорите на Facebook.

Тийл, подобно за Зукърбърг, има проблемни отношения с медиите. По време на изслушването си през октомври, през по-голямата част от времето вторият трябваше да обяснява защо е против проверката на фактите в политическите реклами в платформата му, въпреки че Facebook е все по-критикуван за разпространението на фалшиви новини.

Въпреки че Белият дом не коментира информацията за вечерята, Facebook го направи.
„Както е нормално за главен изпълнителен директор на голяма американска компания, Марк прие поканата да отиде на вечеря с президента и първата дама в Белия дом“, обяви говорител на компанията в имейл до NBC News.

Наистина е обичайно бизнес лидерите да се срещат с държавния глава. Но тази визита в частност е проблемна, като се има предвид, че сякаш нарочно е пазена в тайна. В момент, когато Facebook беше под огромен натиск да приложи стандарти за забрана на реклами, които имат „фалшиво или подвеждащо съдържание“ и са свързани с политици, Зукърбърг се е срещнал тайно с президента, чиято фалшива реклама за вицепрезидента Джо Байдън и Украйна предизвика недоволство в обществото.

Въпреки че медии като CNN отказаха да дадат гласност на дезинформацията от страна на Тръмп, Facebook и в частност Зукърбърг защитиха този тип платени реклами.

Сега разкритата вечеря не е първата среща между Зукърбърг и Тръмп, тъй като двамата се срещнаха в Овалния кабинет през септември.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!