Спорни карантинни мерки влизат в сила във Великобритания от днес

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1164

Новите разпоредби срещнаха ожесточена критика от страна на компаниите в туристическата индустрия

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Всеки, който пътува за Обединеното кралство от понеделник, трябва да се отправи на двуседмична карантина при пристигането си. Мярката цели предотвратяване на втора вълна на заразяване с коронавирус.

„Всички искаме да се върнем към нормалното си състояние възможно най-бързо. Но това не може да бъде на цената на човешкия живот”, каза министърът на вътрешните работи Прити Пател в понеделник, цитирана от DPA. Мярката се прилага за пътници, които използват самолети, влакове или фериботи.

Новите разпоредби срещнаха ожесточена критика от страна на компаниите в туристическата индустрия. По-специално авиокомпаниите са особено раздразени. Дори в консервативната управляваща партия на премиера Борис Джонсън има значително недоволство от договорката.

Говорител на правителството потвърди, че има разговори за премахване на изискването за карантина за отделни дестинации за пътуване.
Сега влизащите на Острова трябва да оставят своя адрес и данни за контакт на границата. Всеки, който не спазва 14-дневното задължение за самоизолация, може да бъде изправен пред тежка глоба. Изискването за карантината се прилага за всички влизащи, независимо от тяхното гражданство. Изключени са само няколко професионални групи, като шофьори на камиони, медицински персонал и сезони работници от земеделския сектор, както и влизащи от Ирландия, остров Ман и Нормандските острови.

14-дневната самоизолация е „прибързана и неосъществима“, критикува карантината Quash. Тя е собственик на 500 туристически компании. „Има повече дупки в тази непрактична, лошо обмислена и икономически вредна политика на правителството, отколкото в едно сито”, цитира Telegraph заместник-ръководителя на кампанията Пол Чарлз. Авиокомпании като British Airways също се оплакаха от регламента. Те се опасяват, че това ще доведе до натрупването на допълнителни загуби.

Според съобщения в медиите премиерът Борис Джонсън възнамерява да използва въздушни мостове, за да заобиколи карантинните мерки за много пътници по въздуха. Според някои медии се предвижда пътниците да не трябва да се самоизолират при влизане в страната, ако идват от страна с нисък риск от заразяване.

Джонсън вярва, че това е най-добрата стратегия за задържане на разпространението на вируса, докато страната не позволи отново пътуванията. Според медийните публикации схемата може да бъде въведена през юли.

Правителството в Лондон е подлагано от месеци на критики за справянето с пандемията на коронавируса. То е обвинявано, че реагира твърде късно и неправилно на пандемията.

Никоя друга държава в Европа не отчете толкова много смъртни случаи като Великобритания. Досега над 40 000 души са загинали, след като са били тествани положително за коронавируса. Експертите приемат, че броят на недекларираните случаи е по-голям.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!