САЩ настоява Британия да предаде принц Андрю за разпит като свидетел по делото Епстайн

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
297

Автор: news.bg

epa08140624 Britain's Prince Andrew, Duke of York arrives for a church service with Queen Elizabeth II (unseen) at St Mary the Virgin in Hillington, Norfolk, Britain, 19 January 2020. Buckingham Palace announced that Prince Harry, Duke of Sussex and Meghan, Duchess of Sussex will have their royal titles removed as they step back from royal duties. EPA/WILL OLIVER

Източник: EPA/БГНЕС
Министерството на правосъдието на САЩ е изпратило искане за взаимна правна помощ (MLA) до вътрешното министерство на Обединеното кралство, според “Сън” и американски медии. Исканията MLA от други държави се използват за получаване на помощ при разследване или преследване на престъпления, обикновено когато органите на реда не могат да получат сътрудничество.

“Обичайната политика” на вътрешното министерство е, че съществуването на MLA нито се потвърждава, нито се отрича. Андрю е обвинен от Вирджиния Робъртс, известна също като Вирджиния Джуфър, че е правил секс с нея през 2001 г., след като е бил жертва на трафик от страна на Епстайн. 60-годишният принц Андрю отрича всички обвинения.

Джуфре призова принца да говори с американските власти, но прокурорите в Америка твърдят, че Андрю не е отговорил на исканията им.

Херцогът на Йорк се оттегли от публичните си задължения през ноември след катастрофално интервю за БиБиСи, в което заяви, че не съжалява за приятелството си с опозорения финансист Епстайн. Миналата седмица стана ясно, че херцогът няма да бъде върнат към кралските си задължения, въпреки съобщенията, че той се надява един ден да се завърне.
Херцогът на Йорк е предложил да помогне на американски служители “поне три пъти” в разследването, твърдят неговите адвокати, цитирани от БиБиСи. Американските власти преди това обвиниха принц Андрю, че не съдейства на разследването.

Представителите на херцога предположиха, че Министерството на правосъдието на САЩ търси публичност, вместо да приема предложението за помощ.

Юридическият екип на принц Андрю отвърна на твърденията на американския прокурор, отговарящ за разследването на Епстайн, че херцогът е предоставил “нулево сътрудничество” на Министерството на правосъдието (DoJ).

В изявление, правният екип обяснява, че “херцогът на Йорк тази година поне три пъти е предлагал съдействието си като свидетел на Министерството на правосъдието.”

“За съжаление, DoJ реагира на първите две оферти, като наруши собствените си правила за поверителност и твърди, че херцогът е предложил нулево сътрудничество. По този начин те вероятно търсят публичност, вместо да приемат предлаганата помощ.”
news.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!