Откраднаха 340 кг злато и сребро от склад на митницата

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
684

Скандален обир от митнически склад на Летище София е бил извършен през нощта, когато са откраднати над 340 кг злато, сребро и платина, конфискувани при операция "Леярите", съобщи БНТ.

Ценните метали са съхранявани в склад на Терминал 1 на столичното летище. В ексклузивен коментар за БНТ вътрешният министър съобщи, че по неизяснени засега причини СОТ-охраната на склада е била изключена.

В склада са съхранявани и конфискувани контрабандни цигари, алкохол, черна и бяла техника, но крадците не са проявили интерес към тях. Неизвестните за сега крадци са разбили последователно две помещения на складовете за митническо съхранение на летище “София”.

Първият склад е бил празен, тогава пробиват дупка в стената между него и второто помещение. Там се е съхранявало златото, среброто и платината, конфискувани при операция “Леярите”.

За голямо съжаление не е бил включен СОТ-а, който е допълнителна защитна преграда за евентуални престъпни деяния, които са се случили. В момента колегите правят оглед и продължават издирването на лицата, които са извършили това престъпление, каза вътрешният министър Цветан Цветанов.

От три каси по първоначални данни са задигнати 320 килограма злато, 20 килограма сребро и 1 килограм платина. Според източници на “По света и у нас”, охранителната система е била изключена с код снощи към 19 часа.

Освен това касите с ценните метали са били оставени отворени. След като крадците са прибрали плячката си, необезпокявани успели дори да разхвърлят косми и полеят всичко с алкохол, за да заличат следите си.

В момента колегите работят и изясняват всички обстоятелства около невключването на СОТ-а, заяви вътрешният министър.

Антимафиоти проведоха акция “Леярите” на 19 август. Тогава зад решетките попаднаха 5-ма уличени, че незаконно изнасят за Турция платина, злато и сребро.

Разследващите намериха и доказателства, че част от ценните метали са крадени. От Агенция “Митници”, които отговарят за складовете за митническо съхранение, засега отказват коментар.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!