Махат паметници, свързвани с робството във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
29

В Лондон преразглеждат историческите забележителности

Снимка: БГНЕС
Във Великобритания бяха демонтирани два паметника, свързвани с робството. Причината – съображения за сигурност след инцидента в Бристол със статуята на търговеца на роби Едуард Колстън по време на антираситските протести, която беше повалена и хвърлена в пристанището на града.

Статуята на търговеца на роби от 18 век Робърт Мълиган беше свалена от постамента пред музей в лондонския квартал „Докландс“, предаде БНР. Общински служители заявиха, че са взели мярката по искане на местната общност. Мълиган е построил прочутите за времето си докове West India в Лондон, но името му е силно свързано с търговия на роби.

Скулптура-карикатура на глава на чернокож мъж с надпис „Спасете ме“ бе премахната от исторически пъб от 18 век в Ашбърн, Дарбишър, след подписка от 28 000 души, които смятат скулптурата за расистка.

В Оксфорд се събраха над хиляда демонстранти с искане да бъде премахната статуята на Сесил Роудс, основател на Британската Южноафриканска компания.

Всичко това става, след като кметът на Лондон Садик Хан разпореди преразглеждане на историческите забележителности в столицата. Хан заяви за „Скай нюз“, че иска да има град, който по-добре отразява духа на жителите му.

Петиции за премахване на паметници, свързвани с расизма и колониализма, са пуснати в много други градове, сред които Манчестър, Единбург, Кардиф, Оксфорд и Шрюзбъри. Властите порицаха протестиращите в Бристол за „позорната“ им разправа със статуята на Колстън.

По публикацията работи: Елка Василева
dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!