Кои са най-фалшифицираните стоки в света?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
95

Продажбата на имитационни продукти е една от печелившите индустрии в сивия сектор, която приходите на дизайнерските брандове

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Луксозните маркови стоки са изкушение за потребителите. Те са се превърнали в символ на качество, но едновременно с това и на завидно благосъстояние. Заради високото си търсене те често стават обект на фалшификации. Ментета на известни дизайнерски марки се продават на пазари, в онлайн магазини, включително и големи платформи за електронна търговия като Amazon, eBay, Aliexpress и др.

Продажбата на имитационни продукти е една от печелившите индустрии в сивия сектор, която не само свива приходите на дизайнерските брандове, но и поставя здравето и живота на потребителите в риск. Често ментетата са произведени от нискокачествени и дори опасни материали и не преминават през никакъв контрол на качеството. Затова е важно потребителите да бъдат отговорни и да не купуват такъв тип продукти. В тази статия ще разгледаме кои са едни от най-често фалшифицираните продукти в световен мащаб, а също и как може да разпознаете имитациите.

Дизайнерски чанти и портфейли

Пазарът на фалшиви стоки буквално е залят с имитации на дизайнерски дамски чанти, портмонета и портфейли. Желанието на потребителите да притежават някоя от тези луксозни вещи е голямо, но също толкова висока е и цената им. Дизайнерска чанта на известен бранд, като “Pradа”, например, се продава на цена от около 3000-4000 долара. На улицата, в някое малко магазинче или пък в онлайн обяви, може да откриете сходно изглеждащо менте на цена по-малко от 50 лв.

Важно е да уточним, че качеството на имитациите варира и вероятно могат да бъдат открити и реплики, които до голяма степен приличат на оригиналния модел. Затова експертите съветват, когато сте решили да инвестирате във висококачествен моден аксесоар, винаги да го купувате от магазин на бранда или официален партньор.

Обувки и дрехи

Обувките също попадат в този списък, а според някои проучвания, дори се нареждат на първо място. Отново не е учудващо, тъй като все повече потребители търсят спортни маратонки на известен бранд или пък високи токчета с прословутата червена подметка.

Според вътрешно проучване, направено от спортния гигант Nike, на всеки продаден оригинален чифт се пада и един фалшив. Освен Nike, други брандове, които срещат подобен проблем са още Adidas, Puma, Christian Louboutin, Jimmy Choo и др.

Дрехите и спортните облекла също са обект на имитации, затова не гледайте единствено какво пише на етикета, но обърнете внимание на качеството на изработката, цената и търговеца, от който ги купувате.

Маркови парфюми

Парфюмерийната индустрия също не остава незасегната от производителите на реплики. Специалистите са категорични, че не бива да купувате имитации, тъй като не може да бъдете сигурни какви съставки са сложени в уханните течности. Парфюмът има пряк контакт с кожата ви, затова ментената могат да причинят обриви, алергични реакции, възпаление и др.

Ето няколко практични съвета*, които ще ви помогнат да избирате винаги оригинални ухания. На първо място, винаги избирайте ухание от сайт или онлайн магазин с доказана репутация. Обърнете внимание на опаковката и флакона на парфюма. Липсата на опаковка, некоректно изписано название на парфюма или марката, различен дизайн на флакона или цвят са сигурен знак, че продуктът не е оригинален. Големите производители влагат много усилия и инвестират в строг контрол на качеството, така че шансът за допускане на подобен тип грешки е сведен до минимум. Цената също е важен фактор, понеже много от ментетата се продават на идентична цена, без значение дали са Dior или Benetton.

Фармацевтични продукти

Оказва се, че дори различните видове лекарствени продукти също попадат в този черен списък. За разлика от дрехите и обувките, които се купуват заради желанието на потребителите да са модерни и да изглеждат добре, то купуването на имитационни продукти се стига, за да опазят живота и здравето си. Някои медикаменти са трудно откриваеми или твърде скъпи, затова пациентите търсят достъпни опции. За съжаление обаче, често имитационните продукти нямат същото действие върху организма и могат да причинят сериозни странични ефекти. Лекарите са повече от категорични, че в никакъв случай не бива да приемате медикаменти с неясен произход и качество.

* Източник: fragrances.bg
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!