Изборите във Великобритания са като „руска рулетка“ за Джонсън

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
103

Борис Джонсън не успя да научи уроците от 2017 г.

Снимка: БТА
Предстоящите общи избори, на 12 декември, във Великобритания могат да костват всичко на Борис Джонсън, съобщава CNN. След като „наследи“ парламента от Тереза Мей, оптимизмът на Борис Джонсън, че ще може да завърши Brexit, беше „убит“ от малцинството от депутати, които подкрепят излизането на Великобритания от ЕС.

Въпреки че Джонсън направи почти невъзможното, за да получи сделка от ЕС, той просто няма достатъчно мнозинство в Парламента, за да бъде прието законодателство, което да позволи Brexit. Провеждането на общи избори е единствената му реална възможност за успех.
Политиката на Джонсън е като хазартна игра. След като обеща Великобритания да излезе от ЕС в края на октомври, премиерът на Обединеното кралство рискува не само по-нататъшно отлагане на Brexit, но и цялостното му отхвърляне. Въпреки че към момента Джонсън се радва на голяма подкрепа за предстоящите избори, нищо не се знае какво ще се случи по време на предизборната кампания, пише CNN.

Джонсън започна политиката си с доста по-ниско ниво на подкрепа от Тереза Мей през 2017 г., когато започна „ сагата Brexit“. Това обясни Уил Дженингс, професор по политически науки и публична политика в университета в Саутхемптън.

Първият голям проблем на Джонсън е основната опозиционна Лейбъристка партия. Ако след изборите на 12 декември Обединеното кралство отново остане с висящ парламент, то председателят на Лейбаристката партия ще се превърне в „най-успешния губещ“. И той би могъл да оглави коалиционно правителство. Това от своя страна е почти сигурен знак за провеждането на втори референдум за Brexit, твърдят анализатори на CNN.

Това би било ужасно за консервативната партия. В момента партията неохотно се обединява около Джонсън и неговата сделка за Brexit. Ако обаче се проведе друг референдум, партията би се объркала коя точно позиция да подкрепи, твърдят анализатори.

Отмяната на Brexit не е единственото нещо, което плаши консерваторите. Джерами Корбин, председател на Лейбаристката партия, в очите на консерваторите представлява национална опасност. Те смятат, че той е заплаха за националната сигурност и че неговата твърда лява програма ще разруши просперитета на Великобритания.

Консерваторите се притесняват и от това, че Джонсън не е научил уроците от 2017 г. Според висши служители, говорили пред CNN, най-оптимистичните им прогнози са че Джонсън ще получи мнозинство и ще успее да прокара сделката си за Brexit през парламента. Въпреки това обаче Великобритания ще разполага с 11 месеца, за да сглоби и останалите части от пъзела на Brexit. Което от своя страна ще доведе до удължаване на преходния период.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!