Хотел Ritz в Лондон беше продаден тихомълком за по-малко от 800 млн. паунда

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1241

Новият собственик на култовия хотел в британската столица е катарски инвеститор

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Продажбата на хотел Ritz в Лондон от британските братя близнаци милиардери Баркли е донесла по-малко от 800 млн. паунда (997 млн. долара), съобщава запознат източник, пожелал да остане анонимен.

Адвокатската кантора Macfarlanes съобщи в комюнике, че е консултирала един от своите клиенти, катарски частен инвеститор, по придобиването на хотела, който отвори врати в квартал „Мейфеър“ в Лондон през 1906 г.

„Привилегия е да станем собственици на култовия хотел Ritz и да имаме възможността да надградим вродения му стил и големи традиции”, съобщи говорител на новия собственик в комюнике от петък, цитирано от Bloomberg.

Хотел Ritz в квартал Сейнт Джеймс в Лондон е в основата на спор между наследниците на Дейвид и Фредерик Баркли. Той стана обществено достояние миналия месец след съдебно заседание, на което стана ясно, че Фредерик е бил записан тайно от негов племенник в хотела.

Фредерик Баркли заяви преди време, че е получил конкурентни оферти, надхвърлящи 1 млрд. паунда, и заплаши да заведе дело, ако хотелът бъде продаден за по-малко пари.

Говорител на Фредерик съобщи в комюнике, че сделката явно е била форсирана насред кризата с коронавируса с надеждата, че няма да бъде оспорена.„Изненадани сме и сме смутени от съобщението, че хотел Ritz е бил продаден. Нито сме били консултирани, нито сме одобрили продажбата“, заяви той в комюнике.

Синове и дъщеря

Преди време публични документи показаха, че синовете на Дейвид са заздравили контрола си върху петзвездния Ritz, а дъщерята на Фредерик, Аманда, е била пренебрегната. Ейдриън и Хауърд Баркли замениха Аманда Баркли, която все още притежава 25% от хотела, и един от служителите на Фредерик като директор в шестте бизнеса на Ritz, включително основната холдингова компания на хотела във Великобритания, но от публикувани в петък документи става ясно, че те са се оттеглили.
„Нито сър Фредерик, нито Аманда Баркли имат релевантни правни интереси, които биха им позволили да оспорят продажбата“, заяви представител на Ellerman Investments, инвестиционното дружество на братя Баркли, което притежава хотела.
85-годишните близнаци са сред най-дискретните милиардери във Великобритания, известни със собствеността си на малък остров край южните брегове на страната. Двамата братя обмислят през последно време да се разделят с още от известните си притежания, съобщи вестник Telegraph.

Хотел Ritz е най-ценният бизнес на близнаците, като двамата си възвърнаха многократно сумата от 75 млн. паунда, която платиха за хотела през 1995 г. Сред другите им притежания са услугата за доставки Yodel и компанията за онлайн търговия на дребно Shop Direct.

Хотел Ritz е продаден заедно със съседен имот, което дава възможност за разширяване. Процесът по продажбата започна преди пандемията от новия коронавурис, така че кандидатите са имали възможност да инспектират имота преди налагането на ограниченията за пътуване. Някои продавачи на луксозни имоти не се отказват плановете си за продажба на фона на несигурността, тъй като смятат, че луксозните хотели на най-добрите локации ще запазят трайно привлекателността си за инвеститорите дори в периоди на волатилност.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!