ЕП: Британският подход за “обиране на черешката” е неприемлив

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
242

Депутати приеха проектодоклад с препоръка за ново партньорство с Лондон;

File- In this Dec. 8, 2017 file photo, the Union Flag, left, and the EU flag flap in the wind outside EU headquarters in Brussels. The European Union's highest court is hearing arguments Tuesday, Nov. 27, 2018 on whether Britain could unilaterally revoke its decision to leave the EU ahead of its planned exit date of March 29, 2019. (AP Photo/Virginia Mayo, File)

Снимка Архив
Британският подход за “обиране на черешката от тортата” по някои политики и достъпа на Лондон до единния пазар след Брекзит е неприемлив за ЕС.

Това се казва в проектодоклад, одобрен с голямо мнозинство от евродепутатите от комисиите по външна политика и по международна търговия. Документът засяга препоръката на ЕП за ново партньорство с Обединеното кралство.
Депутатите изразяват съжаление, че не е постигнат реален напредък по преговорите, и изтъкват, че съществените различия остават. Според тях цялостното прилагане на Споразумението за излизане на Великобритания от ЕС, включително правата на гражданите, е предварително условие за сключване на споразумение за бъдещите отношения. Те призовават двете страни да гарантират стриктното прилагане на протокола за Ирландия и Северна Ирландия.
В текста се казва още, че съгласието на Европарламента за всякакви бъдещи търговски отношения с Великобритания е свързано с условието правителството в Лондон да се съгласи на равноправна основа, т.е. на общи правила и стандарти в области като защита на околната среда, трудови стандарти, държавна помощ, както и да бъде сключено споразумение за рибарството.

Часове по-рано британският министър Майкъл Гоув заяви, че Обединеното кралство няма да иска удължаване на преходния период след Брекзит. Той изтъкна, че страната му взема това решение окончателно. Срокът, в който може да бъде поискано удължаване, е 1 юли.
clubz.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!