Джонсън: Великобритания премина пика на коронавируса

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
76

Една трета от настанените в болница пациенти с COVID-19 в страната умират, сочи изследване

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания е преминала пика на коронавирусната пандемия и обеща да очертае стратегия за излизане от блокадата идната седмица въпреки растящия брой на починалите и критиките относно реакцията на правителството му, предава Ройтерс.

По време на първата си пресконференция след възстановяването си от COVID-19 и ден след като годеницата му роди, Джонсън даде надежда на живеещите под блокада британци, но ги призова да спазват ограниченията за забавяне разпространението на вируса.

“Мога да потвърдя това днес за първи път, преминахме пика на заболяването и поехме по склона надолу. Имаме много причини за надежда в дългосрочен план“, каза Джонсън.

Великобритания вече има втория по големина официален брой на починалите от COVID-19 в Европа с над 26 хил. смъртни случая.

Това поставя правителството под натиск относно реакцията му на пандемията, която се забави в сравнение с някои други европейски страни, и засилва предпазливостта при отмяната на ограниченията за придвижване, за да не се стигне до втори пик.

„Сега е жизненоважно да не губим контрол и да не се озовем на втора и дори по-висока планина“, каза Джонсън.
Но на фона на растящата безработица и блокирането на много компании правителството е под натиск да очертае стратегия за излизане от ограничителните мерки.
Джонсън обеща да представи идната седмица „списък с варианти“ как може да бъде смекчена блокадата, но заяви, че точните дати на промяната ще зависят от научни консултации и данни.
Правителството трябва да отговаря и на въпроси за вероятния си неуспех в изпълнението на целта на здравния министър Мат Хенкок за провеждане на 100 хил. теста за вируса дневно до края на април, тъй като се смята, че тестването е от ключово значение за прекратяване на блокадата.

Джонсън се върна на работа в понеделник, след като се възстанови от вируса, който го изпрати в интензивно отделение в разгара на пандемията.

Той отложи всякакви отпуски по бащинство и по-рано проведе виртуално заседание на кабинета си.

Джонсън наложи строги икономически и социални ограничения преди шест седмици, за да забави разпространението на вируса, а министрите му многократно отказаха да обсъждат кога те ще бъдат отменени. Вместо това правителството постави пет големи условия, които трябва да бъдат изпълнени, преди ограниченията да бъдат разхлабени.

„Благодарение на масовите колективни усилия да предпазим Националната здравна служба избегнахме неконтролирана и катастрофална епидемия, при която най-лошият сценарий беше за 500 хил. починали“, каза Джонсън.

Първият преглед на блокадата трябва да бъде осъществен до 7 май, а научни консултанти предлагат на министрите списък от варианти за това как тя да бъде смекчена.

“Ще очертая обхватен план идната седмица, за да обясня как можем да задвижим икономиката…, как да върнем децата ни на училище, в детската градина… и трето, как можем да пътуваме до работа и да направим по-безопасен живота на работното място“, посочи Джонсън.

Опозиционната Лейбъристка партия обвинява правителството, че е реагирало бавно на кризата, като е забавило блокадата и след това не е засилило снабдяването с предпазно оборудване за служителите на първа линия и необходимия брой тестове.

Джонсън заяви, че 81 611 теста са били осъществени в сряда, продължавайки значителния ръст през последните дни, но допълни, че целта за 100 хил. теста едва ли ще бъде изпълнена до крайния срок днес.

Публикувано по-рано изследване установи, че една трета от пациентите с COVID-19 в британски болници са починали от заболяването. Проучването е обхванало над 16 хил. души, заразени с вируса, пише Bloomberg.

То е било ръководено от Единбургския университет, Ливърпулския университет и Императорския колеж в Лондон и за целите му е използвана информация от 166 болници в Англия, Уелс и Шотландия за пациенти с COVID-19. В края на периода на изследването една трета от пациентите починали, почти половината били изписани, а 17 на сто все още получавали медицински грижи в болницата.

Изследователите установили по-висока смъртност при мъжете и хората с наднормено тегло. Те също така открили, че смъртността е по-висока при пациенти в общи отделения, които не са били приети в интензивно отделение.

Проучването обхваща около 15% от всички хора, дали положителен резултат в страната и средна възраст на пациентите от 72 години.

Отделен анализ на Императорския колеж сочи, че представители на етнически малцинства са по-застрашени от смърт от заболяването в болница.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!