Британците вече могат да ходят на работа и да спортуват навън

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
910

Лондон предприема постопенно облекчаване на мерките срещу коронавируса

Снимка: БТА
Разхлабването на мерките срещу разпространението на коронавируса във Великобритания няма да стане внезапно, а поетапно, заяви премиерът Борис Джонсън. Той обяви снощи план за отваряне на икономиката, която беше под ограничения за почти 7 седмици, предава Ройтерс.

„Сега не е моментът просто да приключим с блокирането тази седмица“, заяви Джонсън в телевизионно обръщение. „Вместо това предприемаме първите внимателни стъпки, за да модифицираме нашите мерки.“

От понеделник тези, които не могат да работят от вкъщи – като заетите в строителството и производства, ще бъдат активно насърчавани да ходят на работа, каза той, а от сряда хората ще имат право да извършват неограничени количества упражнения на открито, стига да спазват указанията за социално дистанциране.

„Можете да седнете на слънце в местния парк, можете да шофирате до други дестинации, дори можете да спортувате, но само с членове на собственото си домакинство“, каза той.

Джонсън обяви, че нова система за предупреждение за Covid с пет нива ще управлява процеса относно това колко бързо могат да бъдат облекчени ограниченията.

Премиерът изрази надежда следващата стъпка „най-рано до 1 юни“ да бъде някои ученици в началните класове да се завърнат в училище.

Този етап ще включва и отваряне на магазини, но Джонсън предупреди, че това ще стане само ако бъде подкрепено от науката.

Следващата стъпка може да доведе до отваряне на някои хотелиерски предприятия и други обществени места – „ако цифрите го поддържат“ – но не по-рано от 1 юли.

Допълнителни подробности се очакват в ръководствата, които ще бъдат публикувани днес.

Правителствен служител каза пред BBC, че новите насоки ще изискват при среща с човек извън вашето домакинство да се спазва дистанция от два метра един от друг.

На хората също ще бъде разрешено да шофират до паркове и плажове в Англия, стига да спазват социално дистанциране, докато са там.

Въпреки това няма да има препоръка към тези, които са помолени да останат у дома поне 12 седмици.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!