Британският монетен двор спря да прави пенита

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
100

Идва ли краят на дребните монети

Снимка: Pixabay
Кралският монетен двор на Великобритания не е правил монети от 1 пени или 2 пенса през миналата година. За първи път от 1972 г. насам през 2018 г. не са били пуснати в обращение монети от 1 пени, а за първи път от 1984 г. досега не са произведени монети от 2 пенса, съобщава “Гардиън”.

Кралският монетен двор прави монети по поръчка на Министерството на финансите за задоволяване нуждите на икономиката.

Министерството на финансите обяви, че миналата година не са произвеждани и монети от £2, тъй като вече има достатъчно в обращение: около 494 милиона.

Бъдещето на медните монети беше обсъдено на консултации за парите в обращение. През 2018 г., по време на пролетното изявление на министъра на финансите през март, Министерството на финансите започна преглед на паричните и цифровите плащания. То каза, че няма икономически смисъл да се произвеждат монети, използвани рядко.

Министерството на финансите отбеляза, че около 60% от медните монети се използват обикновено само за една транзакция, преди хората да спрат да ги употребяват.

Ден след обявяването на прегледа, Даунинг Стрийт заяви, че няма планове да поръчва монети от 1p и 2p след кратка, но решителна медийна кампания и тревоги, повдигнати от благотворителни организации.

През май правителството подчерта, че няма да има промени в комбинацията от монети и банкноти; всички купюри, от най-дребното 1 пени до банкнотата от £50, ще останат в обращение.

Употребата на пари в брой е намаляла рязко през последните години, тъй като използването на безконтактните плащания нараства. Намаленото търсене на монети означава, че банките може да не се наложи да поръчват толкова много нови, колкото преди. Но много хора все още разчитат на пари в брой за ежедневните си разходи.

Около 2,2 милиона души във Великобритания се счита, че почти изцяло разчитат на пари в брой ежедневно. Възрастните и уязвимите хора и хората в селските общности вероятно ще бъдат най-силно засегнати от намаляването на наличността в брой.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!