Бизнесът във Великобритания намалява търсенето на държавна подкрепа

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
115

Програмата за платен отпуск ще приключи на 30 юни

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Обединеното кралство преодолява пика на икономическата болка, причинена от коронавируса, тъй като търсенето на държавна подкрепа показва признаци на забавяне.

От Министерството на труда и пенсиите обявиха, че броят на лицата, които са подали молби за „универсални кредити“, е спаднал до 96 510 през седмицата, започваща на 25-ти май. Това е първият път, в който показателят спада под 100 000 от март насам. В нормално време се подават около 55 000 молби седмично, информира Bloomberg.


Междувременно броят на новите работни места, подкрепени от правителствения план за запазване на заетостта, се е увеличил с около 200 000 през седмицата до 7-ми юни, отчитайки най-малкия си ръст от въвеждането на програмата.

Проучване на Службата за национална статистика показва, че влиянието на блокадата върху бизнеса бавно намалява.
Малките подобрения съвпадат с много постепенното облекчаване на ограничителните мерки, което позволи на някои компании да възобновят дейността си. Премиерът Борис Джонсън обсъди с кабинета плановете си за допълнителни облекчения във вторник, след като в страната беше обявен най-ниския брой смъртни случаи на дневна база, откакто бяха наложени мерките.

Програмата за платен отпуск ще приключи на 30 юни. От този момент нататък работодателите ще могат да пускат в отпуск само служителите, които са били безработни за пълен 3-седмичен период преди 30 юни.

Все пак, Великобритания далеч не е излязла от кризата. Правителството подкрепя 11,5 милиона работни места чрез своите програми, включително чрез подпомагане на самонаетите лица, с разходи от 27 милиарда паунда (34 милиарда долара). От 1-ви март насам са били подадени 3,1 милиона молби за „универсални кредити“, което е индикация за драматичния удар върху доходите, причинен от вируса.


Таблица: Bloomberg
Данните не означават непременно увеличение на безработицата, тъй като хората могат да искат финансова помощ и при спад в доходите си. Освен това някои от тези, които първоначално са подали заявления след загуба на работата си, може би оттогава са били включени в правителствената схема за запазване на работните места.

Правителството също обяви актуализация на своите три програми за кредитиране на компании във вторник, по които досега са били изплатени почти 35 милиарда паунда.

По статията работи: Радостина Ивчева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!